На Рівненщині у дворі загинули безпритульні собаки: жителі підозрюють отруєння

У Костополі жителі одного з дворів забили на сполох. На їхніх очах тяжкою смертю померли безпритульні собаки. Тварини билися у судомах.

Повідомляє Суспільне.

З отруєних собак вижила наймолодша Ліза. Старші собаки, розповів костопільчанин Віталій Крочак, це Бой та Муха. Вони втрьох жили в одному дворі, а вже 6 травня діти прибігли до Віталія і сказали, що Бою погано.

"Я підбіг і побачив, що собака б'ється в конвульсіях, залив у нього два літри води, але собака "не витягнула". Вона недалеко тут похована. Прийшов додому, помив руки, забігають — там вже другій собаці зле, Муха її звати. Муху вдалося завезти до ветлікарні, її капали, її витягнули, але 11 травня у неї інсульт, є заключення ветлікаря. Ну і третю собаку знайшли біля цвинтаря", — поділився з Суспільним Віталій Крочак.

Муху намагався врятувати ветлікар Микола Кичан. Медик каже, що згідно з симптомами, ймовірно, собак отруїли тубазидом, це препарат, який використовують при лікуванні туберкульозу. Для людей він не шкідливий, але для собак це отрута. Його маскують, наприклад, у м'ясі і розкидають на вулиці.

За словами ветеринара, у таких випадках вдається врятувати лише одну собаку з п'яти.

"Стається набряк головного мозку, тварину починає судомити, вона у припадках бігає. Антидотом цього є вітамін В. Якщо вчасно звернутися у клініку і дати протиотруту, то тварина може видужати, а якщо упустити цей час — вона помирає", — пояснив ветеринар.

Про факт жорстокого поводження з тваринами Віталій Крочак повідомив у поліцію. Він та частина його сусідів вважають, що собак отруїв хтось з місцевих. Адже те, що песики жили у дворі, подобалося не всім.

"Якби за руку зловив — назвали б прізвища і вже давно були б заяви у поліцію, все було б вирішене і не було б такого розголосу. Найстрашніше, що ці події відбуваються протягом багатьох років, тільки раніше це було по одній собаці, а тепер за раз три", — зазначила місцева мешканка Ольга Вірчик.

Жінка мешкає у будинку, біля якого жили собаки. Пояснила: претензії були до Мухи, яка час від часу могла вкусити людину. Отруєння — надто жорстоке вирішення проблеми, переконана жінка.

"Собака була чипована, а чиповані собаки проходять усі види щеплень, тобто сказу чи якоїсь інфекційної хвороби вона не несла. Викликати елементарно ветеринара, собака б пройшла обстеження, і вже на базі цього обстеження знали — чи лікувати цю тварину, віддаючи її у притулок, чи усипити, якщо вона становить шкоду для себе і навколишніх", — сказала костопільчанка.

Як повідомила Суспільному речниця Нацполіції області Марія Юстицька, заяву про факт отруєння собаки зареєстрували. Проте, кримінальне провадження поки не відкривали — слідчі чекають експертного підтвердження, що її насправді отруїли.

Читайте також