На Рівнещині затримали 7 осіб, що уникали кримінального покарання

фото ілюстративне

За реагування прокуратури Рівненщині затримано та доставлено до  слідчого ізолятора 7 осіб, які уникали кримінального покарання

Органами прокуратури Рівненської області проведено перевірки на предмет дотримання вимог законодавства при виконанні кримінальних покарань у вигляді позбавлення волі та арешту стосовно осіб, які на час набрання вироками суду законної сили, не перебували під вартою.

Встановлені суттєві порушення у роботі територіальних органів поліції вимог кримінально-виконавчого, кримінального процесуального законодавства та Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність».

Зокрема, на момент прокурорської перевірки з’ясовано, що із 74 ухвалених упродовж 2017-2018 років вироків суду, якими осіб засуджено до позбавлення волі та арешту, 8 залишалися невиконаними. Основною причиною цього є невжиття органами поліції комплексу заходів задля встановлення місця перебування засуджених, оголошення у розшук осіб, які ухиляються від відбування кримінальних покарань, як наслідок –вчинення такими особами нових злочинів.

Для прикладу, вирокомКузнецовського міського суду, який  набрав законної сили у листопаді 2017 року, чоловіка засуджено за вчинення злочинів у сфері незаконного обігу наркотичних засобів до 3 років і 1 місяця позбавлення волі. Однак службовими особами Вараського відділу поліції вирок суду був виконаний та особу взято під варту більше, ніж через місяць – у грудні 2017 року. За цей час порушник вчинив ще ряд злочинів, за які судом тричі притягався до кримінальної відповідальності.

Також не було своєчасно виконано рішення Сарненського районного суду від 06.03.2018, відповідно до якого чоловіку за вчинення майнового злочину (крадіжка) призначено  покарання у виді 4 років позбавлення волі. Більше 7 місяців засуджений уникав покарання, однак діяльність щодо розшуку цієї особи поліцією не здійснювалася.

Лише на виконання вказівки прокуратури у листопаді 2018 року порушника було затримано та доставлено до слідчого ізолятора для подальшого направлення в установу виконання покарань.

Загалом, лише після прокурорського втручання заведено органами поліції 2 оперативно-розшукові справи щодо осіб, які уникали виконання вироків суду, затримано та доправлено до слідчого ізолятора 7 засуджених.

Також прокурорами внесено органам поліції 6 вказівок з вимогою усунення грубих порушень кримінально-виконавчого, кримінального процесуального законодавства та притягнення до відповідальності винних посадових осіб. Крім того, прокуратурою розпочато досудове розслідування за ст. 382 КК України за фактом умисного невиконання судового рішення службовими особами одного із відділів поліції, які не забезпечили розшук засудженої до арешту особи. За прокурорського втручання на даний час заведено оперативно-розшукову-справу та цього засудженого оголошено у розшук.

Робота на цьому напрямі триває.

Повідомляє прес-служба прокуратури Рівненської області

Читайте також