На що звернути увагу при виборі тканини для оббивки дивану?

Матеріал, колір і відчуття відіграють вирішальну роль при виборі тканини для дивана, оскільки ці критерії визначають, чи буде чохол на диван особливо міцним, простим у догляді чи стійким до забруднень.

Особливо важливо, щоб ви вибирали тканину, яка підходить для м’яких меблів, тобто не декоративну тканину для тонких штор або тканину з високим рівнем еластичності, оскільки вона може зношуватися. Оббивні тканини відрізняються високою стійкістю до стирання і довговічністю. Це пов'язано, в тому числі, з переплетенням і граммою, щільністю матеріалу тканин. Чим вищий грамм тканини, тим вона міцніша (на розрив) і міцніша. Тому спеціальні оббивні тканини не так швидко зношуються, якщо сидіти на них щодня. Сонячне світло також не повинно впливати на хорошу диванну тканину, щоб колір не тьмянів через високий рівень УФ-випромінювання.

Які бувають диванні тканини?

Сучасні інтернет-магазини пропонують величезний асортимент матеріалів, що можна використати для перетяжки меблів, цікаві позиції можна побачити у каталозі https://tk.ua/ua/catalog/dlya-doma/dlya-mebeli.html. Серед них можна вирізнити два основних типи матеріалів: шкіра та текстиль. Саме про ці два типи матеріалів для перетяжки меблів ми сьогодні розкажемо, щоб полегшити вам вибір.

У чому особливість шкіряних диванів?

Особливо елегантними вважаються дивани з шкіряною оббивкою. Це просто завдяки зовнішньому вигляду високоякісної обкладинки з натуральної або штучної шкіри. Але сам матеріал теж дуже елегантний, адже він вважається особливо міцним і якісним. Якщо ви хочете побалувати свій диван шкіряним чохлом, вам слід знати наступне:

  • Штучна шкіра іноді чутлива до світла і може доволі швидко вицвітати;
  • Рідини та бруд можна легко видалити, але шкіра потребує ретельного догляду, щоб вона довго виглядала елегантно;
  • Матеріал іноді дуже чутливий до плям, особливо коли мова йде про замшу;
  • Вона не стійка до подряпин, тому родини з котами і дітьми мають бути особливо обережними;
  • Натуральна шкіра дуже дорога, так як це продукт тваринного походження.

Чим хороші тканинні дивани?

Великою перевагою тканинного чохла для дивана є значно більший вибір матеріалів, кольорів, дотиків і візерунків на відміну від натуральної та штучної шкіри. Крім того, текстильні матеріали для оббивки зазвичай дешевші, ніж натуральна або синтетична шкіра, але не обов’язково менш довговічні. Різні види тканин іноді сильно відрізняються за своїми властивостями в якості чохла на диван:

  1. Як натуральний продукт, бавовна дуже приємна до шкіри та водночас міцна (у сенсі стійка до розривів). Однак догляд за бавовняним покриттям не обов’язково простий.
  2. Поліестер (наприклад, мікрофібра) вважається дуже міцним і простим у догляді. Плями часто можна видалити без зусиль. Однак ця накидка на диван іноді може генерувати статичний заряд.
  3. Рогожка також дуже приємна до шкіри та має приємну фактуру, що надає інтер'єру особливо цікавого вигляду. Також оббивка з тканини рогожка доволі міцна і щільна, надовго зберігає первісний стан та цілісність.
  4. Оксамит дуже елегантний і надає дивану високоякісного ексклюзивного вигляду. На дотик м'який і теплий. На жаль, оксамит не дуже стійкий до стирання, тому перші сліди з'являться швидко.

Які важливі критерії для тканини дивана?

Коли ви розглядаєте тканину, обов’язково подивіться на ці критерії та оцініть, чи це ідеальна оббивна тканина для вас. Серед них:

  • Щільність. Як ми вже зазначали, оббивні тканини повинні бути максимально міцними, щоб вони не так швидко зношувалися при щоденному використанні. Вага тканини дасть вам хороший орієнтир для цього. Тому що м'які меблі покривають переважно більш товстими матеріалами. Ви зустрінете термін грамаж - вираження ваги тканини на квадратний метр. Тканини із середньою вагою важать приблизно 100-200 г/м. кв, тканини з високою вагою зазвичай важать 250 г/м.кв.;
  • Зносостійкість. Найкраще вибирати тканини, що мають високий рівень зносостійкості і не схильні втрачати візуальну та естетичну привабливість протягом років використання. Такі полотна несхильні до механічних пошкоджень, подряпин від тварин тощо.

Загалом, обираючи тканини для оббивки меблів, дуже важливо отримати консультацію від кваліфікованого спеціаліста. Саме знавці можуть порекомендувати найкращі полотна за рівнем щільності та міцності, а от яка тканина буде ззовні, яку матиме фактуру чи колір, залежить виключно від вашого смаку та уподобань.

Читайте також