Нардеп від Рівненщини розповів про ціну на молоко

В Україні проблема з ціноутворенням молочних продуктів, пояснив народний депутат від Рівненщини по загальнодержавному багатомандатному округу від партії «Слуга народу» Дмитро Соломчук. У Нідерландах, Польщі, Білорусі молоко значно дешевше.

«Вартість молока у Франції така ж, як в Україні. Щоправда, найбільше заробляють на ньому не малі фермери чи переробка, а супермаркети. Має бути навпаки. Фермери, переробка і споживач мають отримувати найбільшу вигоду, а продавець – невелику націнку. Одне робоче місце в молочній галузі — це створені 12 робочих місць в суміжних галузях», - додав Дмитро Соломчук.

Він також додав, що нині працюють над тим, щоб виправити несправедливість в ціні між виробником та ціною на полицях магазинів.

Наразі в Україні стимулюють розвиток галузі – діють програми:

  • компенсація до 30% реконструкцій та будівництва тваринницьких комплексів;
  • компенсація купівлі племінного високопродуктивного поголів’я;
  • здешевлення кредитів до 5% шляхом компенсації до 1.5 облікової ставки НБУ, але не більше 15 млн грн на групу пов'язаних осіб.

Також, плануються виплати по 5 тисяч гривень за корову господарствам, які утримують не більше 25 корів.

«На ХІІІ Молочному конгресі поділився з учасниками напрацюваннями та ідеями. Зокрема, зараз робимо усе, щоб програма дешевих кредитів 5-7-9 нарешті запрацювала у селах», - додав пан Соломчук.

 

Читайте також