Непідйомні суми в платіжках: у Рівному вийшли на мітинг через тариф на тепло (ФОТО)

Сьогодні зранку мешканці Рівного вийшли під стіни обласної державної адміністрації через високі тарифи на теплопостачання для населення. До них доєднались представники низки фракцій Рівненської міської ради. Присутні вимагали звертались до обласної влади з вимогою відшукати можливість виділити з державного бюджету кошти на компенсацію різниці між тарифом, за яким сплачує населення, і сумою, яку повинне отримати теплопостачальне підприємство.

Річ у тім, що в обласному центрі діяв тариф, встановлений з 1-го січня 2019-го року. Цієї осені теплопостачальне підприємство подало для затвердження нові тарифи, котрі були в двічі вищими за попередні (3736,76 за гілокалорію при попередніх менше 2 тисяч). Місцева влада не дозволила підняти вартість тепла на такий рівень. Тоді профільне управління напрацювало пропозиції, котрі й були затверджені. На засіданні виконавчого комітет Рівненської міської ради нещодавно прийняли рішення про встановлення тарифу на теплопостачання для населення на рівні 2725 гривень за гілокалорію. Однак, сьогодні стало відомо про те, що ця цифра буде знижена найближчим часом.

Секретар Рівнеради Віктор Шакирзян пояснив, чому приймали попереднє рішення і встановили ціну на рівні 2725 гривень за гілокалорію.

«Ми тривалий час обговорювали і напрацьовували новий тариф. Він сьогодні є 2725 гривні за гілокалорію. Сама вартісна складова це є вартість газу. Ми розуміємо, що сьогодні населення не спроможне заплатити такі кошти. Але ми знайшли механізм для компенсації. Сьогодні був поданий проєкт рішення, який призупинить рішення виконкому, він буде прийнятий у четвер. Думаю, він буде позитивний, адже депутати налаштовані на підтримку населення. Ми маємо механізм, щоби компенсувати частину вартості цих платіжок. Після цього буде ще один виконком, на якому буде затверджено і розписано, скільки місто компенсує для населення, - зазначив секретар Рівнеради. - Чому було прийнято попереднє рішення виконкому – щоби сьогодні запустити опалювальний сезон. У домівках рівнян має бути тепло. Думаю, сьогодні ми напрацюємо правильний механізм і з Урядом, і з головою ОДА. Населення матиме справедливі платіжки».

Опісля мітингу представники міської влади та голови ОСББ Рівного пішли на зустріч із головою обласної державної адміністрації. Під час засідання вони мають на меті випрацювати механізм, який дозволить зменшити суми в платіжках рівнян на тепло.

Нагадаємо, нещодавно НКРЕКП прийняла рішення про передачу повноважень з регулювання тарифів з державного рівня на місцевий, тобто відтепер їх встановлюватимуть місцеві виконкоми.

Читайте також