Оптимальний вибір розширювального бачка для вашої системи опалення

При зміні температури всередині системи опалення теплоносій має здатність розширюватись. З метою підтримання стабільних показників роботи обладнання незамінним пристроєм буде розширювальний бачок для опалення. Він дозволяє контролювати об’єми води, тиск та запобігати пошкодженню елементів трубопроводу.

Принцип дії та функції розширювальних баків

Якісний розширювальний бачок – це один з ключових приладів у всій системі. Коли температура води підіймається на 10 градусів, це викликає збільшення її обсягу на 0,3% та виникнення надлишкового тиску. Головна задача бака компенсувати розширення теплоносія, щоб не допустити пошкодження та розриву іншого обладнання.

Серед інших функцій можна виділити:

  • регулювання об’єму теплоносія в системі;
  • підтримання тиску на стабільному рівні;
  • повернення охолодженої рідини в контур;
  • захист від гідравлічних ударів;
  • приймання та виведення парів під час підняття температури.

Існує декілька різновидів конструкції розширювачів: відкритого типу (для систем з природною циркуляцією води), закриті (для відкритого та закритого контуру) та мембранні. Перший вид відрізняється громіздкістю, втратою тепла та схильністю до корозії через відкритий доступ повітря. Два інші варіанти є більш сучасними та ефективними, мають компактні розміри, не допускають випаровування рідини, краще підтримують високий тиск та краще зберігають тепло.

Розрахунок об’єму бака розширювального для системи опалення

Можна привести спрощену рекомендацію підбору – бак повинен становити мінімум 1/10 частину об’єму рідини в системі. Цього достатньо для нейтралізації перепадів тиску.

Більш точне обчислення виконується за формулою: 

Обсяг ємності бака = (Обсяг теплоносія* Коефіцієнт розширення теплоносія (для води приймається за 4%))/Ефективність бака (зазвичай вказується виробником).

Показник ефективності можна визначити самостійно, обчисливши вираз: 

Ефективність розширювача = (Max тиск в системі (граничний тиск запобіжного клапана) - Первинний тиск в повітряній камері (приймається 0,5 атм./5 м висоти контуру))/(Max тиск + 1).

Купити бачок можна відповідно до отриманого результату або ж більше. Для тривалої та безпечної експлуатації обладнання (труб, котлів, радіаторів, кранів) рекомендовано передбачити запас у 5%.

Інші важливі критерії вибору розширювачів

Обираючи розширювальні баки для систем опалення, перш за все звертають увагу на його тип та обсяг. Але важливо розглянути і інші параметри:

  • діапазон робочих температур;
  • стійкість до дифузії;
  • допустимі межі тиску;
  • матеріал виготовлення – оптимально обрати вуглецеву сталь зі спеціальним корозостійким покриттям;
  • термін служби пристрою;
  • відповідність стандартам якості, безпечності та санітарним вимогам.

Обов’язково потрібно продумати зручність установки та сумісність з іншими елементами в системі. 

Надійність виробника також має значення. Сьогодні на ринку представлено великий асортимент продукції. Найбільш популярними є італійські бренди Aquasystem, Imera та український Aquatica.

Читайте також