Подружжя з Рівненщини за майже 4 роки стало батьками для 17 дітей

Патронатна сім’я на Рівненщині прихистила 17 дітей, які потрапили у складні життєві обставини.

Про це повідомили в пресслужбі Рівненської ОДА.

Сім’я Сєркових займається патронатним вихованням дітей із 2020 року.

Пані Вікторія за фахом економістка, а її чоловік Олексій – учитель. Рішення стати патронатними вихователями родина прийняла після переїзду з обласного центру до Тучина, що в Гощанській громаді.

«Маємо своїх трьох рідних дітей. Перед тим запитували у них, чи підтримують наше рішення - прийняти в сім’ю ще дітей, - каже пані Вікторія. - За майже чотири роки у нашій родині побувало 17 дітей. Нині у нас під патронатом четверо – усі з однієї сім'ї».

Перед тим, як узяти першого вихованця, подружжя пройшло спеціальне навчання, розповідає фахівчиня соцслужби Гощанської громади Інна Власюк. Щороку сім'я проходить спеціальні курси, у такий спосіб підвищуючи рівень свого виховного потенціалу.

«Дітки у родину потрапляють різні, є дуже занедбані та важкими формами хвороб, - зазначає Інна Власюк. - Проте навіть за декілька місяців, що перебувають у сім'ї, надолужують як у здоров'ї, так і у вихованні – навчаються, ходять на гуртки. До речі, у родини Сєркових є своя майстерня з виробництва глиняних виробів. Залучають діток. Після перебування у патронаті дітей або всиновлюють, або ж вони повертаються у свою родину».

Зараз це єдина сім’я в Гощанській громаді, яка має статус патронатної. Загалом на Рівненщині діє 8 патронатних сімей.

«Необхідність створення патронатних сімей завжди існує. Та кількість сімей, які є на даний момент не вирішує проблему, оскільки щороку в області сиротіє більше 200 дітей, батьків яких позбавляють батьківського піклування. Патронатні сім’ї мають стати альтернативою дитячим будинкам», - наголошує заступниця голови Рівненської ОДА Людмила Шатковська.

Нині на Рівненщині шукають кандидатів у патронатні батьки. Адже це шлях до збереження діток від спецзакладів.

На сьогодні в Рівненській області 95 % дітей, які мають статус сироти або позбавленої батьківського піклування, влаштовані в сімейні форми виховання. І все ж майже 100 неповнолітніх через складні життєві обставини перебувають в спецзакладах.

Читайте також