Про що може свідчити біль під час статевого акту та як з цим боротися

Здебільшого секс асоціюється із задоволенням. Проте нерідко у жінок під час статевого акту виникає біль. І з цієї миті секс викликає уже протилежні емоції й стає джерелом дискомфорту. Це явище називають диспареунією. Надалі розповімо про її причини, методи протистояння та необхідні засоби, які, до речі, можна купити в онлайн-аптеці eTabletka. А також розглянемо деякі супутні нюанси цієї проблеми.

Чому виникає біль під час статевого акту

Авжеж, за допомогою лікарських засобів можна зарадити більшості проблем зі здоров'ям. Та для дієвості лікування потрібно визначити причину. Біль під час статевого акту у жінок зазвичай можуть спричиняти такі фактори:

  • інфекції та захворювання, які передаються статевим шляхом,
  • запальні процеси в організмі (наприклад, вагініті),
  • анатомічні та фізіологічні особливості,
  • психологічні проблеми (зокрема, травмуючий сексуальний досвід),
  • недостатнє зволоження статевих органів (наприклад, через коротку прелюдію),
  • післяопераційні ускладнення,
  • вживання певних лікарських засобів,
  • індивідуальні особливості організму (наприклад, алергічна реакція на латекс),
  • гормональні порушення (зокрема, під час менопаузи),
  • негаразди у стосунках,
  • нещодавні пологи тощо.

На причину може вказувати місце, де виникають больові відчуття. Так, приміром, різкий біль внизу живота під час статевого акту у жінок зазвичай свідчить про такі захворювання, як фіброма матки, ендометріоз, кіста яєчника, запалення сечового міхура та ін. Біль під час статевого акту в правому боці може вказувати на ендометріоз, апендицит, кісту яєчника тощо. Водночас біль під час статевого акту в лівому боці сигналізує про можливий дивертикуліт, мезентеріальний тромбоз, спазм м?язів, розрив маткової труби, запалення сечовивідних шляхів і інші захворювання.

Чому під час статевого акту болить живіт? Це пояснюється тим, що саме в його нижній частині зосереджені органи репродуктивної системи. Разом з тим біль здатний виникати також у тазу, піхві, матці, спині, попереку, анусі.

Як боротись з болем під час статевого акту

Секс не має асоціюватись з больовими відчуттями та дискомфортом. Тож якщо в процесі людина їх відчуває — слід одразу звернутись до гінеколога за консультацією та лікуванням. Традиційно лікар призначає додаткові обстеження, в тому числі лабораторні тести, діагностику та УЗД, для виявлення причин болю під час статевого акту. І у разі серйозного захворювання — призначає відповідні ліки та терапію. В окремих випадках може знадобитись хірургічне втручання.

Якщо ж причина болю не пов?язана з серйозними захворюваннями, лікар, як правило, радить дотримуватись наступних рекомендацій:

  1. Використовуйте лубриканти. Особливу увагу приділіть тим, які мають водну або силіконову основу. Таким чином, можна забезпечити достатнє зволоження, а отже, суттєво знизити рівень тертя та створити комфортну атмосферу.
  2. Послуговуйтесь знеболювальними засобами перед статевим актом. Це можуть бути таблетки, гелі, мазі тощо. При цьому вибір того чи іншого засобу слід узгодити з лікарем.
  3. Тривала прелюдія допоможе зробити проникнення безболісним і комфортним.
  4. Влаштовуйте часті експерименти зі зміною позицій. Це допоможе знайти оптимальні пози, при яких вам буде комфортніше, а біль — відчуватиметься не так виразно.
  5. Знайдіть способи релаксації.
  6. Спілкуйтесь з партнером про інтимні проблеми.
  7. Регулярно проходьте обстеження та консультуйтесь з лікарем.

Як уже сказано вище, біль під час статевого акту може мати й психологічне підґрунтя. В такому разі лікар направляє до психолога/сексолога.

Болісний статевий акт не є нормою. Тому при перших ознаках важливо не ігнорувати його, а звернутись за консультацією та допомогою. Піклуйтесь про своє здоров?я!

Читайте також