Протистояння через дорогу: люди на три дні перекрили в`їзд до села на Рівненщині (ФОТО)

Активісти села Глибочок на три доби перекрили в‘їзд до села, аби заблокували рух великовагової техніки. Місцеві мешканці збунтувалися через багатотонні автомобілі, які вщент розбили дороги у населеному пункті. У результаті, у «живій пастці» опинилися двадцять п’ять вантажівок. Але наскільки дієвим є такий метод протесту? Про це у матеріалі видання "Рідний край".

Село Глибочок – одне із тих сіл Гощанщини, де орендує землі ТОВ «Акріс-Агро Груп». Нині триває сезон збору врожаю, і агрофірма активно обробляє засіяні поля. А на території Гощанщини це –  близько 10 тисяч  гектарів, серед яких 400 га – земля навколо Жаврова і Глибочка.

Нещодавно обабіч вулиці вишикувалися вантажівки з кукурудзою. Чи не кожна машина тут із причепом. Зібраний урожай везуть то через одне село, то через інше. У гарячу жнивну пору великогабаритні авто курсують вдень і вночі. Люди вже б і звикли до такого активного руху, якби не збиток від нього. Адже для мешканців, чиї будинки розташовані саме на центральних вулицях, де проїзд вантажівок безупинний, це болюче питання. Будинки вібрують, просідають, постійно задимлене повітря. Та і при в’їзді у село вже помітні втрамбовані сліди від фур, а також ями.

Місцеві мешканці переконані, що це усе наслідки постійного руху великогабаритного транспорту. За їхніми підрахунками через населений пункт щодня прямує близько ста вантажівок на день, які завдають серйозну шкоду будинкам, а також покриттю дороги. Зауважують, що водії вантажівок ігнорують обмеження ваги та швидкості, порушують правила дорожнього руху і ставлять під безпеку пішоходів.

«Нашому селу дуже пощастило. У 2003 році польська делегація проклала дорогу в урочище Борщівка, якраз через Глибочок. А тепер туди проїхати неможливо, все розбито. Хто нам її полагодить? Чому ми маємо втрачати цю дорогу? «Ми не хочемо, нову, ми хочемо зберегти ту, яка є зараз», – обурено стверджує місцевий мешканець Іван.

Тож щоб не сидіти склавши руки, активісти села у пошуках шляхів розв’язання проблеми, вирішили перекрити рух для вантажівок, завантажених кукурудзою. Розклали палатки, підвезли віз дров та шин для розпалу, організували цілодобове чергування. Таким чином, селяни висловили свій протест і спробували привернути увагу органів місцевого самоврядування та керівництва фірми до факту руйнування місцевих доріг великоваговим транспортом.

«Протест триватиме, поки нас не почують!» – запевняють мешканці села Глибочка. І попри вітряну і морозну погоду вони й надалі перекривають дорогу.

До вирішення цієї проблеми долучився Гощанський селищний голова Микола Панчук. Він, у свою чергу, зауважив, що «ТОВ «Акріс-Агро Груп» – найбільший платник податків у Гощанській громаді і відповідально ставиться до їх сплати. Крім того, агрофірма надає спонсорську допомогу у вигляді новорічних подарунків для дитсадків та школярів 1-4 класів громади. Та і соціальні виплати від «Акріс-Агро Груп» мешканці села Глибочок отримають вже у грудні місяці.  До слова, кошти планують витратити на облаштування огорожі навколо церкви.

Нових обертів транспортний бунт набув у вівторок. На прохання місцевих мешканців приїхав представник агрофірми «Акріс-Агро Груп» Сергій Сергійович Пилиповець та особисто поспілкувався з протестуючими.

«Наша основна вимога – аби фури не руйнували нашу дорогу. Маршрутка у нашому селі їздить чотири рази, але після рейду вантажівок від хорошого асфальту нічого не лишиться. Тоді маршрутки не будуть курсувати по селу, як же нам тоді доїжджати до Гощі чи Рівного, а дітям до школи чи садочка? – запитувала пані Валентина.

«Найперше зауважу, що жодна наша вантажівка не перевищила габаритно-ваговий контроль (ГВК). Ми дотримуємось норми у 24 тони. Усі ваші зауваження будуть ураховані. Зазначу ще, що ні одна машина не поїде через село, це я вам гарантую, – запевнив Сергій Пилиповець. – Ми будемо шукати інші альтернативні варіанти об’їзду як Глибочка, так і Жаврова. Максимально врахуємо усі ваші коментарі, коли складатимемо оптимальний маршрут навколо сіл.

До переговорів долучився і староста села Василь Дикало.

 «На сьогоднішній день співпраця з ТОВ «Акріс-Агро Груп» налагоджена. Нас почули. Я теж особисто контролюватиму рух вантажівок, не дозволятиму їздити через село. Допомагатиму логістам фірми знайти найліпші маршрути. Навколо безліч кар’єрів, ініціюватиму побудувати дорогу з більш-менш твердим покриттям поблизу нашого села. Це оптимальний варіант» – запевнив Василь Володимирович.  

Проблема руйнування дороги у селах не нова. Подібна ситуація нещодавно була і у Бочаниці, Жаврові та Майкові. Там місцеві мешканці теж збунтували проти проїзду великовантажних автомобілів. Зокрема конфлікт у Бочаниці вирішили – дорогу відремонтувала агрофірма за власний кошт.

То можливо у Глибочку варто встановити дорожній знак? Адже тоді дорожньо-патрульна служба зможе контролювати дотримання цього знаку учасниками дорожнього руху.

«Звісно, такий знак можна поставити — відповіла начальниця відділу комунікації Гощанської селищної ради Людмила Козачук. – Установлення дорожніх знаків, зміна схеми організації дорожнього руху органом місцевого самоврядування повинно бути погоджено із відповідними підрозділами Національної поліції та дорожніми службами.

На щастя, у Глибочку до фізичного протистояння між водіями і селянами, справа не дійшла. Після кількох годин переговорів місцеві мешканці таки погодилася розблокувати дорогу. У результаті вантажівки таки поїхали, однак іншою дорогою із дотриманням інтервалу у 15 хвилин та зі швидкістю 15-20 км/год.

За інформацією видання "Рідний край".

Читайте також