Пусті вокзали та автобуси: як Рівне та область оговтуються від транспортної «блокади»

Від початку червня в Україні поступово відновлюють транспортне сполучення у тих областях, де зменшилася кількість хворих на коронавірус. Рівненщина, у свою чергу, залишається одним з небагатьох регіонів зі складною епідситуацією. Відповідно повноцінного відновлення транспортного сполучення мешканці області поки не дочекалися.

Обласна комісія з питань ТЕБ і НС обережно підходить до запуску транспорту. Лише днями керівництво області дало «зелене світло» районам, у яких захворюваність менша, ніж у середньому по Рівненщині. Такими виявились два північних райони – Зарічненський та Дубровицький, чотири південних райони – Демидівський, Млинівський, Дубенський та Радивилівський. Дозволили відновити рух внутрішньорайонного транспорту у Корецькому та Гощанському районах. На черзі – Здолбунівський район. Однак дібратися автобусами з вищезазначених районів до обласного центру наразі проблематично.

– На жаль, сьогодні місто Рівне, через велику кількість хворих, не має можливості відновити транспортне сполучення. Тому поступово відновлюємо рух транспорту тільки на внутрішньорайонних маршрутах. Зараз може ходити транспорт тільки з районного центру у села, – зазначив начальник управління інфраструктури Рівненської ОДА Федір Мисюра.

Утім, навіть у районах, де по факту відновилися пасажирські перевезення, є проблеми. Значна частина автобусів у села курсувала транзитом  з обласного центру у райони. Відтак через транспортну «блокаду» Рівного страждають мешканці усієї області.

Якщо повноцінні внутрішньообласні перевезення на Рівненщині нині під забороною, то міжобласні автобуси вже курсують. Однак і тут є певні труднощі у водіїв та пасажирів. Дві автостанції Рівного закриті на карантин. Поодинокі пасажири є лише на Центральному автовокзалі, які чекають своїх маршруток до Києва, Львова, Луцька, або Хмельницького.

Водії бідкаються, що доводиться працювати у збиток, адже через малу кількість пасажирів, не вдається навіть покрити витрати на пальне. Один з водіїв маршрутки, що курсує до Луцька, повідомив, що відучора сусіднє місто «закрили» через складну епідситуацією. Тому подальша доля перевезень між Рівним та Луцьком залишається під питанням.

Цікаво, що дістатися Києва та Львова з Рівного нині можна без особливих проблем. Біля Центрального автовокзалу стоять маршрутки одразу кількох приватних перевізників, які з початку червня легально можуть виконувати свою роботу. Заповнювати пасажирами можна не більше 50% від посадочних місць в автобусі.

– 392-ою постановою передбачено, що міжобласні маршрути можуть здійснювати перевезення навіть у ті області, де не послаблено карантинні заходи. Я не знаю, чому з такою ініціативою вийшов Кабмін і Міністерство. Десь тут є багато несправедливої логіки, але постановою передбачено так, – розповів Федір Мисюра.

За словами начальника управління інфраструктури Рівненської ОДА, керівництво області дотримується чітких вимог уряду та Міністерства охорони здоров’я у питанні послаблення карантину та відновлення руху транспорту. Запустити внутрішньообласний транспорт на Рівненщині зможуть лише тоді, коли інцидентність не перевищуватиме середній показник у 12 нових випадків на 100 тисяч населення. Зараз область перевищує дозволений ліміт у півтора рази.

До слова, окрім міжобласних перевезень, рівняни можуть відправитися до сусідньої країни. Зокрема, відновили регулярний рух автобуса сполученням «Рівне-Пінськ», який курсує до білоруського кордону через Костопіль, Сарни, Дубровицю та Зарічне. З Рівного автобус виїжджає щоденно о 5-ій годині ранку.

Самі ж перевізники через вимушений застій готові виходити на мітинг, адже бідкаються, що вже три місяці сидять без роботи і не можуть кормити свої сім’ї. Обурення висловлюють і мешканці області, які критикують рішення влади у соцмережах.

– В цивілізованому світі, де в кожній сім‘і 1-2 автомобілі, на час карантину громадський транспорт не закривали. А у нас далеко не у всіх є персональний транспорт. І в таких умовах нікого не цікавить (владу), як людям добиратись за різних потреб, – написала мешканка Рівненщини в одній із місцевих груп.

Під забороною на Рівненщині і залізничні перевезення. Через область поки курсує лише потяг сполученням «Ковель-Київ», однак через складну епідситуацію в області, на станціях Рівненської області зупинка поїзда не передбачена.

Читайте також