Рівненський парашутист розвінчав міфи про стрибки

У неділю, 26 липня, в Україні святкують День парашутиста. Стосовно парашутного спорту у соціумі є багато упереджень та міфів. Журналісти Рівне Медіа спробували дізнатись, які з них правдиві, у досвідченого парашутиста, члена Рівненського аероклубу, командира парашутної ланки на аеродромі Воронів Ігоря Шикунця. 

1. Якщо не відкриється парашут, то у людини немає шансів.

На випадок, якщо парашут не відкрився, у кожного є запасний парашут. Шанси, що не відкриються два парашути відразу – мізерні.

2. Під час стрибка у людини може зупинитись серце.

Перед стрибком людину оглядають на предмет захворювань та стану здоров’я. У стрибку з інструктором процесом керує саме він. Під час самостійного стрибка з круглим парашутом, він відкривається майже відразу і людина приземляється плавно, тому ризику впасти нема. На аеродромі завжди працюють медики.

3. Стрибати з парашутом не можна людям з великою вагою.

Для самостійного стрибка дійсно є ліміт ваги – від 45 до 90 кілограм. При стрибках з інструктором вага не має значення.

4. Людину з парашутом може віднести вітром далеко від аеродрому.

Під час стрибків новачків з круглим парашутом, вітер може керувати траєкторією, однак її заздалегідь прораховують інструктори. Коли стрибають спортсмени на парашуті «крило», вони можуть керувати польотом - швидкість і напрямок вітру ролі не грають.

5. Для стрибка з парашутом треба мати хорошу фізичну форму.

Якщо людина вирішила стрибнути з парашутом, то фізична форма і вага не мають значення. На аеродром Воронів у Гощанському районі щотижня приїжджають люди різної тілобудови та ваги, яки стрибають вперше. Причинами для відмови від стрибка є проблеми зі здоров'ям (підвищений тиск, хвороби серця), алкогольне сп'яніння чи неповноліття (стрибки дозволені особам від 18 років).

6. Парашутний спорт тільки для молодих.

Спортсмени-парашутисти можуть займатися цією справою з моменту повноліття і глибокої старості. Допоки дозволяє здоров'я і є бажання ніхто заборонити стрибати не може.

 

Читайте також