Рівнянам на замітку: "рекомендований платіж" - не обов’язковий

Деякі постачальники газу в платіжках вказують «Рекомендований платіж» та строки здійснення оплати. У свою чергу, рівняни вирішили, що це саме там сума, яку потрібно сплатити. Втім, як повідомляє Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, він не є обов’язковим, а носить виключно рекомендаційний характер.

«Зауважуємо, що «рекомендований платіж», який зазначений деякими постачальниками в платіжних документах на оплату за послуги з газопостачання (із зазначенням строку здійснення такого платежу) не є обов’язковим та може нести виключно рекомендаційний характер», - йдеться у листі.

Крім того, несплата суми цього платежу не є підставою для припинення газопостачання. З цього приводу в листі зазначено:

«Звертаємо увагу, що в особистих кабінетах в мережі Інтернет вказаний «рекомендований платіж» не може бути відображено як заборгованість побутового споживача за спожитий природний газ (від’ємне значення поточного балансу споживача). Крім того, припинення газопостачання на об’єктах побутових споживачів може бути здійснено виключно у випадку простроченої заборгованості за фактично спожитий природний газ, а отже, несплата «рекомендованого платежу», не є підставою для вжиття заходів з припинення газопостачання/розподілу».

До слова, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг закликає усіх достовірно повідомляти дані з лічильників, аби в кінцевому результаті не виникало непорозумінь. Повідомити їх можна через мережу Інтернет або по телефону.

У свою чергу, і постачальникам варто покращити свій сервіс обслуговування і вести активний діалог з побутовими споживачами. Важливим фактором цього є роз’яснювальна робота серед населення. Адже чимало суперечок виникають через незнання. Та не сварками одними обходиться: через непоінформованість, громадян лякають суми, які вони отримують і не знають, яку саме потрібно оплатити.


Олеся БОРОВЕЦЬ