Рівнянка Наталія Анрі та італійський модельєр Джорджо Армані отримали «Золоті візи» в ОАЕ

Рівнянці Наталії Анрі випала честь представляти Україну на виставці «Dubai Art Expo» у Об’єднаних арабських еміратах. Цьогоріч участь взяли рекордних 500 учасників зі 170-ти країн світу. З них обрали 10 митців, котрі презентували свої вироби у проекті, який стане продовженням програми обміну культурами.

Визначною подією стало і те, що в 2021 році Золотою візою в номінації Fashion Designer від Dubai Culture & Art Authority було грантовано лише двоє: італійський модельєр Джорджо Армані та Наталія Анрі.

Про участь у конкурі, підготовку та "Золоту візу" ОАЕ Наталія Анрі розповіла журналістам «Рівне Медіа».

Наталія Андріанова, яку зараз більше знають, як Анрі, шити почала ще з 12-ти років. Тоді мама запримітила у ще юної дівчинки здібності до створення одягу. Після цього Наталія пройшла курси і, ще будучи школяркою, шила одяг для маминих подруг.

Дизайнерську кар’єру вона розпочинала у 90-ті роки в Україні. У 2006-2010 роках працювала заввідділом моди у великому іранському холдингу в Дубаї, створивши для них модну лінію з нуля. По поверненню в Україну Наталія Анрі співпрацювала з 1+1 і створювала образи для ведучих Лідії Таран, Юлії Бориско та Алли Мазур.

Досвід роботи за кордоном відкрив для Наталії чимало можливостей. Наталія розповідає, що номінування на Золоту візу стало справжньою несподіванкою.

«Рік починався цікаво, мене номінували на золоту візу як дизайнерку на резидентство на 10 років у Дубаї. Це дуже почесна нагорода, її дають або дуже багатим, або дуже талановитим. Який це шок у мене був, коли мене нагородили як Наталію Анрі, і як Наталію Андріанову. Це взагалі нереально. Попелюшка на бал злітала. Це доля, назвемо це так. Тому що обирала не я. Це неможливо підтасувати, це неможливо замовити чи купити. Я відправила своє резюме, я відправила свої здобутки, а вони вже розцінили – дати чи ні. Вони мене поставили на таку високу планку».

Які переваги Ви тепер маєте у Об’єднаних Арабських Еміратах?

«Люди мають раз на рік чи три роки оновлювати своє резидентство, а тут на 10 років автоматично. Якщо ти потрапляєш по статусу для тих, хто має особливий талант, це вже ідуть урядові програми. Зараз вони чекають, що я буду презентувати українську вишивку. Мені не треба шукати там роботу, я вже під патронатом їх міністерства культури, яке було ініціатором видачі цієї візи».

Днями Ви повернулись із Дубай, де презентували Україну. Які вироби ви демонстрували?

«В організаторів посил був, що кожен мав привезти частинку своєї культури. Від початку, коли я дізналась, що така подія буде і до фінального моменту, 4 чи 5 разів змінювався формат. Спочатку готували одне, потім інше, потім ще інше. І це мала бути презентація не якоїсь високої моди, це мало би нести культуру, це мало нести автентичність. Я згадала про великі запаси вишиванок від моєї прабабусі, я стала їх переглядати, коли я побачила маки, я в них закохалась. У той момент я зрозуміла, що ці маки точно їдуть у Дубаї. Вони ось на сукні. Потім я підібрала ідентичну до маків по кольоровій гаммі вишивку для жакета. І щоб це все не було однакове, в тон підійшла ще вишивка з рушника. Тепер він став блузкою. Усе вишито дрібним хрестиком».

Чи є охочі придбати вироби, які Ви демонстрували в Еміратах?

«Ті вироби, де застосовано безпосередньо аплікації із вишивки моєї прабабусі, це надбання сім’ї. Я це залишу. Зараз питання стоїть, щоб зробити копії, я знайду вишивальниць, які достойно зможуть це відшити, а оригінали я не віддам. Не бачу в цьому потреби зараз».

Як в Дубаї реагували на українські мотиви в одязі? Плануєте повернутись туди, щоб надалі популяризувати українську культуру?

«Вишивка – це різновид декоративного мистецтва. Я хочу спробувати нашу вишивку хрестиком і застосувати для пошиву арабської чорної абаї. Я думаю, це буде бомба. Я сподіваюсь, це їм сподобається. Коли була презентація, то жінки підходили і розглядали. Люди фотографували вироби, зі мною робили фото. Було багато бажаючих сфотографуватись».

До слова, «Dubai Art Expo» - історична подія, яка проводиться за ініціативою ОАЕ і демонструє високі мистецькі твори та пропагує дух спільної співпраці для наведення «мостів» між націями та народами, а також організовує бесіди про мистецтво за участю відомих діячів.

Олеся БОРОВЕЦЬ.

Читайте також