Секта під покровом історії: як у Рівному «вербують» людей та чи можливо звідти вийти (ВІДЕО)

Фото - ілюстративне / відкриті джерела

Понад рік тому місто Рівне сколихнув нечуваний резонанс – громадськості стало відомо про те, що на території міста та області діє секта під назвою «Коло слухачів», яка працює під прикриттям доволі відомої у Рівному громадської організації «Товариство охорони пам’яток історії та культури Рівненської області». Вона буцімто займається альтернативним дослідженням історії нашого краю. Про діяльність секти стало відомо, коли про неї публічно заговорили її колишні учасники під час прес-конференції.

Детальніше про це читайте тут:

У поліції з цього приводу було відкрито кілька кримінальних проваджень та тривають судові процеси, проте, незважаючи на викриття, секта продовжує свою діяльність, ба навіть більше – вербує собі нових членів. Відтак, саме через це в редакцію «РівнеМедіа» звернувся ексучасник та потерпілий від цієї організації Анатолій Ясковець, щоб ще раз застерегти усіх рівнян, аби вони не потрапили «на гачок», як свого часу він сам. 

До слова, Анатолій Ясковець до того, як потрапив у секту, був успішним бізнесменом, мав дружину та трьох доньок. Вступивши в цю організацію, яка буцімто займається дослідженням історії, зацікавив нею усю сім’ю. Проте згодом усе обернулося тим, що чоловік не лише втратив усе своє майно, бізнес та кошти у сумі кількасот тисяч доларів США, а й залишився без сім’ї.

Що ж це за явище «секта» та як вона функціонує у Рівному, намагалися розібратися журналісти редакції «РівнеМедіа».

Отже, щодо самого визначення поняття секти, то Вікіпедія дає йому таке визначення: «секта» (secta — школа, вчення, від лат. Sequor — слідую) — релігійне об'єднання, яке навчанням і обрядами відрізняється від панівних релігійно-церковних організацій. Здавалося б, у цьому визначенні ніби і немає нічого страшного. Проте побутовий вжиток цього терміну в суспільстві носить негативний характер. І недарма, бо перебування людей в сектах, як з’ясовувалося з часом, мало пагубний вплив не лише на матеріальне становище людей, а й на їх психоемоційний стан.

«Ошийник раба легший обладунків воїна»

За нашою інформацією, на сьогоднішній день у «Колі слухачів» перебуває близько сотні груп людей – це ті, які ходять туди постійно. Щонеділі об 11 годині вони збираються на другому поверсі у Рівненській обласній бібліотеці на Короленка – мовляв, там проходить зустріч членів громадської організації. Проте усі ці зібрання є закритими і проходять під «сімома замками», і якщо ви захочете туди прийти, то вас туди так просто не впустять.

Однією із поширених ознак секти є ідея обраності, відчуття причетності до чогось «таємного» і високого, ілюзія росту. Що ж саме відбувалося у «Колі слухачів», журналістам «РівнеМедіа» розповіли очевидці – «потерпілі» колишні учасники цієї секти Наталія Бородкіна та Анатолій Ясковець.

- У секті нас переконали, що ми маємо щастя спілкуватися із самим Богом. Це давало відчуття захищеності, переконання, що ми будемо спасенні, що маємо правдиві знання світобудови. Петро О. (очільник секти, - авт.) мав вирішувати усі наші земні проблеми (кредити, хвороби, бізнес-процеси). Усіх нас начебто об’єднувала благородна  ідея «посвяченості» до розбудови Рахманської системи в Україні, а найвищою расою є українці. Ці знання ми отримували на лекціях «кола». При цьому Петро О. ніколи не говорив, що він - Ісус Христос, але ми це точно знали. До прикладу, він приносив артефакти – старовинний горщик, в якому лежали стародавній хрестик, підковка, свічка: усі ці речі нібито належали Ісусу Христу, а насправді купувалися на «чорному ринку археологів». Попри те він стверджував, «що дивно зараз тримати ті речі, які тобі належали ще 2 тисячі років тому». Цим самим він і давав зрозуміти, що він є Ісус Христос, - розповідає Анатолій Ясковець.

Як відомо, в кожній секті існує система «вербовки», тобто втягування у секту. 

- Зазвичай, кожен приводив у «Коло» своїх друзів та близьких. А далі відбувалися в них вже індивідуальні зустрічі з Петром О., який і навертав їх, - додає Анатолій.

Детально про те, як саме відбувався процес вербування до «Кола слухачів», розповіла нам колишня його учасниця Наталія Бородкіна:

Оскільки громадськість довідалася про існування секти «Коло слухачів» лише після резонансної прес-конференції, яку зібрали потерпілі від її діяльності, стає зрозумілим, що вона була замкнутою та відокремленою від соціуму. Цю думку підтверджує і Анатолій Ясковець:

- Була певна закритість «Кола слухачів». Нас переконали, що в «судний день» врятуємося лише ми – ті, хто прийняв Петра О. як Ісуса Христа. Інші ж натомість не мали шансу на спасіння. А хто сумнівався, що Петро О. – це Бог, той автоматично визнавався «нечистю», його духовні рівні падали, а це вважається там найбільшим гріхом. Знання світобудови ми отримували на лекціях, які проводилися Петром О. для обраних. Нові слухачі приходили лише з дозволу Петра О.. Існувало і «Мале Коло», куди входили обрані, але про це не можна було розповідати.

Анатолій також розповів, що очільник секти Петро О. вважає себе послідовником Сина Божого, відкрито називає себе Ісусом Христом у 4-му втіленні і каже, що лише він, перебуваючи у цьому світі, може прощати і милувати людей. Ба більше, він закликає слухачів у молитвах подумки звертатися саме до нього.

- За його теорією, він є п’ятий ночак, тобто Ісус Христос («ночак» з санскриту означає «Син Господній») в четвертій реінкарнації, яку він називає «реАнКернація» (ре - повернення, ан - душа, кер - мітка, місце повернення). Відтак, основний гріх, за словами очільника секти Петра О., – це несприйняття його як 5-го ночака.

«Бог думає про тебе, але не за тебе»

В діяльності будь-якої секти має бути мета і певний мотив. "Коло слухачів" - не виняток, а мета - банальна: матеріальне збагачення за рахунок інших заможних людей.

- Усе - заради паразитування. Люди несли для Петра О. вишукані продукти. Моя дружина повністю одягала його за власні кошти, при чому лише в брендовий одяг. Його син Тарас 1,5 роки жив у нашому домі повністю на нашому утриманні. Досі його син відпочиває разом з моїми дітьми за рахунок моєї дружини (дружина Анатолія разом з дітьми досі перебувають у секті, - авт.). Одного разу Петро О. сказав, що золото – «то є зло», і хто його носить - той притягує зло. Тому багато людей принесли та здали йому своє золото. Але прості адепти не були його ціллю, його цікавили виключно успішні люди - бізнесмени чи політики, які мають кошти або вплив в суспільстві.

Та найстрашнішим, за словами екссектантів, було та залишається енергетичне паразитування лідера «Кола слухачів»: введення людини у страх, стрес, статеві зносини з жінками із секти.

- Після зустрічі з Петром О. відчувалась пригніченість, люди відмовлялися від спілкування з близькими, друзями, батьками, а жінки переставали за собою доглядати, - наголошує Анатолій Ясковець.

Втім, на щастя, Анатолію та кільком іншим учасникам таки вдалося «прозріти» та вийти з секти. Хоча це зробити дуже складно.

- Вийти із секти означало «відвернутися від Бога». Для людини, яка перебуває під впливом та сумнівається, це - дуже складно. Крім того, в секті перебувають люди цілими сім’ями, якщо хтось один виходить, то інших натомість переконати неможливо. Людина, яка перебуває у секті, ніби не несе самостійно відповідальності у своєму житті ні за що, бо коли трапляються проблеми, ти йдеш до «наставника» Петра О., і він їх за тебе вирішує, тобто ти перебуваєш у спокої таким чином і під патронатом. Вийти із секти - це як вийти з місць позбавлення волі: реальне життя за межами тобі здається ворожим, складним, до нього потрібно адаптуватися. Крім того, ті, хто рано чи пізно виявляли бажання вийти, чули погрози від Петра О., що «ви отримаєте ворога в моїй особі, а я дещо можу». Найбільше до мене почало приходити так зване «прозріння» і почали закрадитися сумніви щодо діяльності секти, коли почав помічати суперечності в словах Петра О., а також коли бачив значні і невиправдані фінансові витрати на його проекти: я зрозумів, що наш бізнес рухається до руйнування, а також, звичайно, неоднозначна смерть однієї з учасниць «Кола слухачів» Алли. На жаль, у секті досі перебувають мої дружина та діти, за яких я борюся. Найбільш шокуючим є те, що навіть після резонансу секта спокійно собі діє далі, щонеділі збирається в Обласній бібліотеці та «вербує» нових адептів.

Справді, в Україні сьогодні чинним є закон «Про свободу совісті та релігійні організації», який, власне, дає кожному право самостійно визначатися, у що і в кого вірити та в які організації вступати. Іншими словами: відвідувати секту чи ні вирішує для себе кожен самостійно і ніхто не може заборонити вам це проти вашої ж волі -  це свобода та право кожної людини, і як наслідок – її відповідальність.

Журналісти «РівнеМедіа» продовжують і далі досліджувати тему сект та, зокрема, «Кола слухачів». Вже невдовзі ми розповімо вам нові, шокуючі деталі про її діяльність.

Далі буде…

Читайте також