Сережки-хрестики: новий тренд чи релігійний символ

Хрестик — давній релігійний символ, який найчастіше використовується у формі натільного кулона з ланцюжком. У такому вигляді атрибут поєднує риси естетичної прикраси, що завершує образ, та потужного оберега. Проте останнім часом у все більшій кількості ювелірних виробів застосовується символіка хреста. Такі прикраси мають стильний вигляд, відповідають трендам, проте спричиняють певні сумніви — чи варто купити сережки-хрестики як просту оздобу. А можливо, атрибут обов’язково мусить мати релігійне підґрунтя і без нього не варто дозволяти собі носити подібні речі — нумо розбиратися разом у неоднозначній темі.

Хрест у прикрасах із погляду релігії

Церковні канони диктують, що хрестик мусить мати скромний вигляд, не доповнюватися яскравим оздобленням, не привертати зайвої уваги та носитися як натільний атрибут для найкращого захисту. Це достатньо давні традиції, які потроху починають набувати більш прогресивного спрямування. Сучасна церква все лояльніше ставиться до подібних речей і не визначає використання аксесуарів із символом хреста як знецінення релігійної віри. Повторення подібних форм у різноманітних прикрасах не вважається чимось надмірним, особливо в тих випадках, коли не використане розп'яття Христа. 

Символ хрестика в сучасній моді

В актуальних тенденціях усе більше розмивається поняття догм, допустимих чи навпаки надмірних рішень у тому чи іншому образі. Кожен має право мати такий вигляд, як йому самому до вподоби, і не спричиняти за цих умов стереотипних асоціацій. Наприклад, надягнувши сережки-хрестики, ви не будете всім довкола демонструвати свою віру. Навпаки — більшість зауважать красивий аксесуар і в жодному разі не зроблять висновків, що так ви демонструєте належність до релігії. 

Як і із чим носити сережки-хрестики

Прикраси такого плану ще кілька сезонів тому посіли важливе місце серед актуальних трендів. Залежно від розміру, додаткового декору, інших деталей оздоблення вироби можуть пасувати до абсолютно різних образів:

  • повсякденних із джинсами, топами чи навіть спортивними елементами — до таких аутфітів найкраще підходять маленькі пусети в благородному білому кольорі чи зі стильним чорнінням;
  • коктейльних чи вечірніх суконь, вишуканих костюмів — особливо елегантний вигляд із подібним поєднанням мають подовжені моделі на ланцюжках, з ніжними дорогоцінними каменями;
  • стриманого ділового та офісного стилю — у такому випадку також можна сміливо використовувати універсальні пусети або ж розглянути трішки більш акцентні кільця.

Як оздоблюються прикраси з хрестиками

Хрестоподібні форми мають самодостатній вигляд, тому навіть без суттєвого декоративного доповнення можуть стати основою для стильної прикраси. Цей варіант оптимальний для тих, хто шукає універсальні вироби на щодень і віддає перевагу мінімалізму.

У сережках-пусетах, кільцях, підвісках, конго чудовий вигляд має оздоблення хрестика дорогоцінними каменями. Прекрасно розкриваються в такому тандемі фіаніти, діаманти, смарагди. Якщо вставка має яскравий акцентний колір, модель може стати родзинкою образу. Ефект чорніння у виробах із хрестиками має особливо доречний і стильний вигляд, одночасно відбиваючи тренди й роблячи відсилання до типового для релігійних атрибутів оформлення. 

Якщо вас приваблюють прикраси з такими символічними нотками, не відмовляйте собі в задоволенні їх носити, незалежно від віросповідання. Нехай аксесуари показують ваш стиль, а решта залишиться потаємним.

Читайте також