Сезонний афективний розлад: рівненські фахівці розповіли, як покращити самопочуття в осінньо-зимовий період

Фото ілюстративне

Сезонний афективний розлад (САР) – це різновид депресивного розладу, загострення якого щороку стається в певний сезон, частіше восени.

Як повідомляють у Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб, у цей час багато людей відчувають нестачу енергії, ними опановує втома та лінощі, відсутність задоволення від звичної активності, постійне бажання спати, почуття власної нікчемності, сорому, підвищена дратівливість, труднощі з концентрацією тощо.

Восени ми частіше хворіємо, що дає відчуття браку сил, слабкості та погіршення настрою. І це лише декілька ознак, які приходять в ці дні та можуть супроводжувати людину до самої весни.

Фахівці наголошують, якщо такий стан зберігається понад два тижні, варто звернути на це увагу та проконсультуватися з лікарем.

Зазвичай САР зникає сам, але для покращення свого стану в осінньо-зимовий період спеціалісти радять:

  • змінити спосіб життя на здоровий;
  • посилити фізичну активність. Легка гімнастика вранці, щоденні пробіжки та прогулянки покращують загальний тонус організму;
  • забезпечити раціональне харчування, що багате вітамінами. Восени "тягне" на важкі, жирні продукти та солодощі. Можна трохи дозволити собі, але не варто захоплюватися. Уживайте більше свіжих фруктів та овочів;
  • забезпечте максимальне перебування на відкритому повітрі;
  • переглядати улюблені фільми, читати книги, виключаючи ті, які негативно позначаються на психіці;
  • дотримуватися режиму дня (повноцінний відпочинок, вечеря не пізніше, як за 2-3 години до сну. Лягати в ліжко потрібно не пізніше 11 години вечора).

"Головне – це розуміння того, що восени, як і будь-якої іншої пори року, життя триває. Способів порадувати себе багато: допомагайте собі та дбайте про близьких людей. Заведіть домашнього улюбленця", - зауважують фахівці наприкінці.