Що таке інформаційне сміття та як не збожеволіти від нього

Фото - Afisha.London

Доросла людина в середньому проводить 74 години на тиждень, втупившись в екран: котирування акцій, місцеві події, міжнародні інциденти перемішуються з потоками батьківських чатів, зворушливих фото котиків, новими рецептами яєць Онсен-тамаго та вбраннями сестер Кардаш'ян. У вас 58 непрочитаних повідомлень, 234 лайки, прийшло повідомлення про додавання в нову групу - ці сповіщення вже стали джерелом стресу, і значна частина з них - не надто важлива. Колумніст журналу Afisha.London, IT-експерт, автор статей і коментарів про технології у Forbes, Financial Times і The Guardian Дмитро Багров розповідає, чим небезпечне інформаційне сміття й що з цим робити.

У постінформаційну епоху ми не тільки примудрилися завалити планету матеріальним сміттям у вигляді пластикових пляшок, памперсів і повітряних кульок, а ще й створили величезну кількість цифрового сміття. Про це попереджав ще Ніл Постман, американський письменник і теоретик медіа, автор книги "Розважаємося до смерті". Уже 1985 року він передбачав трансформацію інформації в сміття.

Чому постінформаційна епоха? Мені здається, що "століття інформації", яке почалося у ХХ сторіччі, закінчилося з появою доступних персональних комп'ютерів. Компанія IBM - одна з найбільших у світі виробників і постачальників апаратного та програмного забезпечення - зробила персональний комп'ютер доступним кожному і тим самим відкрила дорогу небаченому цунамі інформації. Можливо, злякавшись випущеного джина, компанія спробувала загнати його назад у пляшку, але було вже пізно - гребля впала й у своєму каламутному потоці принесла нам "Вікіпедію", Марка Цукерберга та інший твіттер.

Фото - Afisha.London

Інформація стає дедалі доступнішою, але менш значущою

Постман ще тоді писав, що масмедіа в США збільшували потік інформації до неймовірних розмірів, і зараз, у 2024 році, ми бачимо, що ця тенденція тільки посилилася. У світі, де щодня виробляють мільярди фотографій і соціальні мережі переповнені контентом, інформація стала нескінченним потоком, який складно контролювати.

І якщо з фізичними відходами суспільству вже щось зрозуміло - накопичуючись, вони забруднюють нашу планету, то цифрові відходи - це ще зовсім нова концепція для більшості. Не плутайте тут, до речі, цифрові відходи з електронними. Останні - це побутова електроніка, комп'ютери, мобільні телефони, різне обладнання. Те, що щороку викидається у величезних кількостях через нібито застарілість або просту поломку.

До речі, цифрові відходи перевантажують не тільки нашу свідомість, а й безпосередньо впливають на глобальне потепління. Тільки уявіть, що для обслуговування такої щоразу більшої кількості сайтів, застосунків, внутрішніх електронних систем тощо потрібні центри з обробки, простіше кажучи, дата-центри. Їх потрібно все більше й більше, вони поглинають багато енергії та регулярно гріють планету. Адже перерви в інформаційному обслуговуванні немає, перерва зараз дорівнює смерті для багатьох бізнесів.

"Орвелл боявся, що заборонять книжки. Гакслі боявся, що не залишиться причин забороняти книжки, оскільки не залишиться нікого, хто захотів би прочитати хоча б одну. Орвелл боявся, що нас позбавлять інформації. Гакслі боявся, що нам дадуть так багато всього, що приречуть нас на пасивність та егоїзм", - писав Постман. "Орвелл боявся, що правда буде прихована від нас. Гакслі боявся, що правда потоне в морі незначимості. Орвелл боявся, що ми станемо бранцями культури. Гакслі боявся, що ми станемо тривіальною культурою".

Що зробити, аби зупинити потік інфосміття?

Щоб уникнути перетворення себе на приставку для фільтрації цифрових відходів, важливо почати з очищення власних цифрових пристроїв, телефону та комп'ютера, що зараз майже одне й те саме. Ось як це можна зробити більш усвідомлено:

Видаліть зайві додатки. Це звільнить не лише пам'ять пристрою, а й зменшить кількість чинників, які постійно відволікають. Ваш смартфон підказує, які додатки ви використовуєте найрідше (дивіться налаштування), пропонуючи хорошу відправну точку для "цифрової дієти". Менше застосунків - менше спокус проводити час за марним прогортуванням екрана, що важливо для збереження вашого цифрового благополуччя.

Позбавте себе від непотрібних розсилок. Відписка від непотрібних email-розсилок і повідомлень допоможе знизити рівень інформаційного шуму та стресу, пов'язаного з непрочитаними повідомленнями. Це не тільки очистить вашу поштову скриньку, а й поліпшить фокусування уваги на справді важливих для вас речах. Менше стресу від непрочитаних повідомлень призведе до більш спокійного й зосередженого стану розуму.

Приберіть в архів усі непотрібні й маловажливі чати в таких застосунках як WhatsApp. По-перше, часто буває, що вас туди додали без дозволу. Про етикет зараз не йтиметься, це - окрема велика тема. По-друге, ви опинилися на відстані витягнутої руки в компанії малознайомих людей, які, можливо, стануть вам у якийсь спосіб цікавими й корисними, але ймовірність цього - невелика. Багато хто прямо живе в цих чатах: для когось - це бізнес, для когось - прояв влади, для когось - джерело спілкування від "нічогонероблення". Чати, безперечно, бувають корисними, але якщо ви втомилися від вторгнення у ваше життя, поставте їх на павзу. Просто змахніть чат наліво, він піде в архів, і ви зможете самі контролювати, коли туди заходити та скільки інформації споживати.

Очистіть галерею. Регулярне очищення галереї від зайвих знимків не тільки звільнить місце на вашому пристрої, а й допоможе організувати ваші спогади більш ефективно. Залишайте тільки ті фотографії, які справді цінні та здатні викликати приємні емоції. Це спростить пошук потрібних зображень і зробить спогади більш осмисленими, а також зменшить інформаційний шум у вашому житті. Абсолютно точно вам не потрібні 54 фото вас на Оксфорд-стрит, із яких лише дві, де ви з розплющеними очима й не схожі на Ґодзиллу з нежитем.

Фото - Afisha.London

Вимкніть непотрібні сповіщення. Особливо у Facebook. "Вас відзначили на фотографії", "Вас запросили на сторінку", "Вам поставили лайк" - запевняю вас, ви абсолютно точно проживете без цієї цінної інформації. Ви ніколи не замислювалися, чому лічильник непрочитаних повідомлень - біла цифра на червоному тлі? Даю підказку: червоний - це колір небезпеки, а на небезпеку треба реагувати. І заодно почистіть підписки в соцмережах і особливо на токсичних людей, без них можна і треба жити. Спільнота батьків малюків до п'яти років була вам потрібна років 10 тому, і, дай Боже, знадобиться знову років через 10, не раніше. А поки відпочиньте від прикорму й памперсів.

Переберіть нотатки, контакти в записнику та файли. Загадковий "Сергій мазда" або "Магаз", можливо, дадуть відповідь на ваш дзвінок, але навряд чи вони вам ще потрібні. Так само як і список продуктів, які треба купити до святкування нового 2011 року.

Що ще можна зробити для свого ментального здоров'я?

Інформаційне сміття аналогічне фастфуду для мозку: його шкода стає очевидною не одразу, але згодом призводить до перевантаження, стресу й хибних думок. Важливо оцінити, які дані зберігаються у вашій "мозковій бібліотеці", надаючи перевагу інформації, яка є достовірною, актуальною і, що ще дуже важливо, придатною для застосування в житті. Мої поради щодо того, як очистити розум від інформаційного шуму:

  • Перейдіть із соцмереж на книжки. Замініть ранковий перегляд стрічки читанням ділових книжок або науково-популярної літ-ри, нехай навіть 10-15 хвилин, але це зменшить тривожність і збільшить цінність споживаної інформації. Так і хочеться тут сказати: "Не читайте до обіду радянських газет".
  • Виділіть час для відпочинку. Улаштовуйте паузи для мозку в середині дня й перед сном, щоби дати йому можливість відпочити та переорганізуватися.
  • Підписуйтеся на тематичні джерела, які відповідають вашим інтересам. Зосереджуйтеся на структурованій інформації за темами, які вас цікавлять, що допоможе зменшити стрес від хаосу в стрічці новин. Підписка на якісний дозований контент - це те, що може врятувати нас від того, аби не зійти з розуму в теперішній час.
  • Формуйте своє оточення усвідомлено. Віддавайте перевагу невеликим паблікам, орієнтуючись на їхні достовірність, корисність та екологічність щодо вас як читача. Facebook і багато його груп із войовничими модераторами й адмінами давно застаріли і морально, і структурно.
  • Використовуйте відкладене читання й відеоперегляд. Зберігайте цікаві статті й ролики в закладки і повертайтеся до них через деякий час, щоб споживати інформацію в зручний момент та усвідомлено. Але закладки теж потрібно очищати час від часу.

Ці методи допоможуть знизити інформаційний шум і зробити споживання контенту більш контрольованим і корисним. Спробуйте очистити хоча б щось із перерахованого й от побачите - ваш настрій одразу покращиться. І на місце, що звільнилося, відразу прийде щось нове, цікаве.

Читайте також