Що вирішили на засіданні Рівненської обласної виборчої комісії?

фото ілюстративне, Вісті Рівненщини

22 листопада відбулося засідання Рівненської обласної виборчої комісії. На ньому члени комісії розглянули питання щодо припинення ініціативи відкликання за народною ініціативою, депутатів обласної ради Сергія Свисталюка та Оксани Лозової.

Протокол засідання

ПРОТОКОЛ №21

засідання Рівненської обласної виборчої комісії

«18» год. «00» хв.

«22» листопада 2018 року                                                                                                  м. Рівне

Усього членів комісії: 18 чол.

Присутні на засіданні члени комісії: (Згідно протоколу реєстрації присутніх – 11 чол.)

Присутні на засіданні: -

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1.      Про припинення ініціативи відкликання за народною ініціативою, депутатів обласної ради Лозової О.В. та Свисталюка С.А.

2.      Про перевірку правильності оформлення підписних листів.

3.      Різне.

Слухали: голову Рівненської обласної виборчої комісії Загиней Н.І, яка повідомила, що від Сайчука А.О.  та Ковальчука В.О. надійшли ідентичні заяви про бажання взяти участь у засіданні комісії та з вимогою про надання копій усіх документів, що стосуються процедури відкликання їх як депутатів Рівненської обласної ради. 

  Зважаючи на положення ч. 9 ст. 27 Закону України «Про місцеві вибори» щодо організації роботи виборчої комісії, відповідно до якої інші особи можуть бути присутніми на засіданні тільки з дозволу або на запрошення цієї комісії відповідно до прийнятого нею рішення, поступила пропозиція винести на голосування питання присутності на засіданні Рівненської обласної виборчої комісії Сайчука А.О. та Ковальчука В.О.

За це рішення проголосували:

За:  9 (Дев’ять) чоловік

Проти: 2 (Два) чоловіка

Утрималися: 0 (Нуль) чоловік

Рішення про надання дозволу Сайчуку А.О. та Ковальчуку В.О. бути присутніми на засіданні Рівненської обласної виборчої комісії не прийнято.

Слухали: голову Рівненської обласної виборчої комісії Загиней Наталію Ігорівну, яка оголосила примірний порядок денний та запропонувала проголосувати за його затвердження.

Вирішили: Затвердити запропонований порядок денний.

За це рішення проголосували:

За:  11 (Одинадцять) чоловік

Проти: 0 (Нуль) чоловік Утрималися: 0 (Нуль) чоловік

1. З питання першого порядку денного:

 Слухали: голову Рівненської обласної виборчої комісії Загиней Наталію Ігорівну, яка нагадала про надходження повідомлень про відкликання  депутатів Рівненської обласної ради - Лозової О.В. та Свисталюка С.А. та повідомила, що у вказаний Законом України «Про статус депутатів місцевих рад» термін від ініціативної групи не надійшло підписних листів та інших необхідних для відкликання депутатів документів.

Вирішили:  Керуючись п. 6 ст. 41 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» припинити ініціативу щодо відкликання депутатів Рівненської обласної ради – Лозової О.В. та Свисталюка С.А.

За це рішення проголосували:

За:  11 (Одинадцять) чоловік

Проти: 0 (Нуль) чоловік Утрималися: 0 (Нуль) чоловік

(Постанова додається).

Для оптимальної організації роботи Рівненської обласної виборчої комісії поступила пропозиція спочатку розглянути питання п. 3 порядку денного «Різне» та заяви Сайчука А.О. та Ковальчука В.О., а потім переходити до перевірки підписних листів.

Вирішили: Розглянути питання п. 3 порядку денного «Різне» та заяви Сайчука А.О. та Ковальчука В.О.

За це рішення проголосували:

За:  11 (Одинадцять) чоловік

Проти: 0 (Нуль) чоловік Утрималися: 0 (Нуль) чоловік

2. З питання 3 порядку денного:

Виступив заступник голови Рівненської обласної виборчої комісії – Курилас В.В., який повідомив про надходження двох нових позовів до Рівненської обласної виборчої комісії від Сайчука А.О. та Ковальчука В.О., щодо оскарження дій Рівненської обласної виборчої комісії на засіданні від 11.11.2018 року.

Вирішили: Уповноважити секретаря Рівненської обласної виборчої комісії – Кожемякіну В.І., бути представником Рівненської обласної виборчої комісії під час розгляду відповідних позовних заяв у суді, для чого видати останній відповідну довіреність.

За це рішення проголосували:

За:  11 (Одинадцять) чоловік

Проти: 0 (Нуль) чоловік Утрималися: 0 (Нуль) чоловік

  З приводу поданих Сайчуком А.О. та Ковальчуком В.О. заяв, виступив заступник голови Рівненської обласної виборчої комісії, Курилас В.В., який повідомив, що дані заяви практично ідентичні тій, що подавалась Сайчуком А.О. на попередньому засіданні комісії. Ще раз нагадав, що ні Законом України «Про місцеві вибори», ні Законом України «Про статус депутатів місцевих рад», ні іншими нормативно-правовими актами не передбачено таких повноважень територіальних виборчих комісій, як надання будь-яких копій документів поза виборчим процесом, зокрема під час здійснення своїх повноважень під час процедури відкликання депутатів місцевих рад. Разом з тим, прийняті рішення Рівненської обласної виборчої комісії є відкритою інформацію, відтак підстави для відмови у наданні копії протоколу від 11.11.2018 відсутні.

Враховуючи вищевикладене та вимоги Конституції України:

Вирішили: 1. Відмовити у розгляді заяви Сайчука А.О. та  Ковальчука В.О. в частині надання документів, які стосуються  відкликання осіб, як депутатів Рівненської обласної ради, у  зв’язку з відсутністю повноважень на розгляд таких заяв.

2. Надати Сайчуку А.О. та Ковальчуку В.О. копію протоколу Рівненської обласної виборчої комісії від 11.11.2018 року.

За це рішення проголосували:

За:  11 (Одинадцять) чоловік

Проти: 0 (Нуль) чоловік Утрималися: 0 (Нуль) чоловік

З питань 2 порядку денного:

Розпочато процедуру перевірки підписних листів щодо їх відповідності вимогам ст. 40 Закону України  «Про статус депутатів місцевих рад».

  У зв’язку із наявною вимогою чинного законодавства щодо оприлюднення прийнятих виборчою комісією рішень та водночас відсутністю власного сайту, протокол засідання Рівненської обласної виборчої комісії буде оприлюднено на сайті Рівненської обласної ради.

Голова

Рівненської обласної виборчої комісії ______________________  Загиней Наталія Ігорівна

Секретар

Рівненської обласної виборчої комісії ___________________  Кожемякіна Вероніка Ігорівна

За інформацією прес-служби Рівненської облради

Читайте також