Шкільна оптимізація: у 4 освітніх закладах Рівненщини навчаються менше 10 учнів

Сьогодні у Рівненській ОДА відбувся брифінг із оптимізації навчальних закладів області. 

Нагадаємо, оптимізацією шкіл є реорганізація або ліквідація того чи іншого навчального закладу за згодою обласної, районної чи місцевої влади.

"Основним викликом для оптимізації є покращення якості надання освітньої послуги. У 21 столітті ми не маємо надавати освітню послугу у приміщеннях, не пристосованих для цього, без внутнішніх вбиралень та підключення до інтернету. Ми маємо мати сучасний освітній простір, у якому дитина буде почуватися комфортно. Я хотів би, щоб оптимізацію не розглядали як фінансово затратну складову, адже ми говоримо не тільки про гроші, а, в першу чергу - про якість", - начальник обласного управління освіти Петро Коржевський.

У Рівненській області нараховується 555 закладів  дошкільної освіти та 586 закладів загальної середньої освіти.

"Наразі 73 відсотки дітей дошкільного віку охоплені освітою. На сто місць у області - 106 дітей потреба. Понад 40 тисяч дітей в області відвідує дошкільні навчальні заклади. Що стосується загальної середньої освіти - у нас в загальному 166 тисяч учнів. Також 70 шкіл навчаються у другу зміну. Це понад 15 тисяч дітей, які потребують рішень з боку влади по розбудові нових навчальних закладів", - розповів перший заступник голови РОДА Сергій Подолін.

За словами чиновника, у області є такі навчальні заклади, де навчаються по 10 дітей. Відповідно, у класі знаходяться різновікові учні і вчитель має викладати усі дисципліни. 

"Утримувати малокомплектні школи - це неефективне використання коштів. У нас серед 586 закладів є 31 школа І-ІІІ ступенів, у якій навчаються менше 100 учнів. Також у нас є 13 навчальних закладів І-ІІ ступеня, де є менше 40 учнів. Є 4 навчальні заклади І ступеня, у яких нараховують менше 10 дітей", - прокоментував пан Подолін. 

Заступник наголосив, що оптимізація - це не закритя шкіл, а продовження роботи із розвитку освіти.

Читайте також