Шпинат та рукола з грядки: користь, шкода та вплив на організм

З приходом весни до раціону українців почали входити різні види зелені, в тому числі - шпинт та рукола. Ці рослини, завдяки своїм корисним властивостям та смаку, проникли у холодильники більшості громадян. Салати, випічка, канапки та інші страви із додаванням пікатних листочків стають ще більш витонченими та смачними. Крім того, рукола та шпинат чудово ростуть на грядках українців та не потребують додаткової обробки хімікатами. 

Чим корисні шпинат і рукола та чому їх обов'язково потрібно додати до раціону - читайте  у статті.

Рукола

Ця рослина останні кілька років набирає популярність серед українців. Її вирощують на грядках та купують готову у магазинах. Ця рослина має пікантний гіркуватий смак та додає родзинки салатам та випічці. Руколу часто використовують у приготуванні піци та запіканок. Також листочки руколи є дуже декоративними та можуть слугувати прикрасою на тарілці чи на канапках.

По суті рукола – це однорічна рослина, висота якої досягає 30-60 см. Її слабо опушене гіллясте стебло досягає 40 см у висоту. Все листя руколи розсіяно-волосисті, дещо м’ясисті, рідше голі, зі специфічним запахом. Нижні листочки ліровидно-перистороздільні або розсічені.

Більшість сортів руколи ростуть в українському кліматі і є невибагливі. На ринках пучок руколи коштує від 7 до 15 гривень. 

Рукола низькокалорійна. На 100 грам продукту припадає лише 25 кКал, тому рослина часто стає інгредієнтом дієтичних меню. При цьому, незважаючи на низьку калорійність рукола, завдяки багатому вмісту клітковини, чудовим чином насичує організм.

Листя руколи насичене різними мікроелементами (йод, залізо, кальцій, калій і магній) і вітамінами груп С, В, А, К, Е, Т. В насінні рослини знаходиться не менше 30% ефірних масел. Подібний зміст свідчить про безсумнівну користь продукту.

Але в руколі міститься ще і досить багато цукру, що є єдиним недоліком, хоча високий вміст білків рослинного характеру, мінералів, клітковини і вітамінів здатний з лишком це компенсувати.

Ця рослина сприятливо впливає на шлунково-кишковий тракт і процеси травлення завдяки наявності біологічно активних речовин, що входять до його складу. Рукола має безліч найрізноманітніших лікувальних властивостей. Вона просто незамінна для тих, у кого діагностовано виразку шлунка або гастрит. 

Крім того, рукола бореться зі шкірними недугами, сприяє загоєнню ран, запалень за рахунок наявності вітаміну К.

Шпинат

Шпинат вже давно захопив світ. Його батьківщина — Близький Схід, звідки разом з арабськими торговцями він потрапив до Іспанії, а далі поширився по всьому світу. Його дуже люблять в Європі. А в Америці, щоб змусити дітей із задоволенням їсти рослину, яка не має яскраво вираженого смаку, але виключно корисна, банку зі шпинатом вручили герою серії мультфільмів моряку Попаю — шпинат допомагав йому активізувати суперсилу.

На ринках України вже з'явилась ці чудодійні листки. Коштує пучок шпинату від 10 до 15 гривень. 

Шпинат гарний тим, що це низькокалорійний продукт. У 100 г міститься 22 Ккал, що робить його дієтичним і корисним.

Листя шпинату — справжнє джерело вітамінів: С, A, B1, В2, B6, РР, Р, Е, D2, К, він багатий на мінеральні речовини, такі як залізо, калій, цинк, магній, кальцій і сапоніни, фітонутрієнтами, які допомагають організму позбавитися від надлишку холестерину, зміцнюють імунну систему, запобігають хворобам серця. І що дуже важливо — в ньому високий вміст йоду, що сприяє правильній роботі і здоров’ю щитовидної залози.

У шпинаті багато білка, вуглеводів і клітковини. Для порівняння — рівень білка вище тільки у молодих плодів гороху і квасолі, а також у м’яса.

Високий вміст клітковини сприяє роботі кишковика. Клітковина і грубі волокна шпинату повністю не перетравлюються, а розбухають і таким чином чистять кишковик. Шпинат допомагає позбутися запорів і нормалізує перистальтику. Також шпинат сприяє виведенню з організму шлаків і токсинів.

Високий вміст заліза в продукті допомагає нормалізувати рівень гемоглобіну в крові, завдяки чому тканини організму краще забезпечуються киснем. Шпинат допомагає налагодити обмін речовин, володіє легкими сечогінними і проносними властивостями, має тонізуючу і загальнозміцнюючу дію. Таким чином, люди, які регулярно вживають в їжу шпинат, мають здоровий колір обличчя, міцні зуби і здорове волосся. 

Через високий вміст щавлевої кислоти, шпинат не варто їсти людям з каменями в сечовому міхурі, нирках і жовчному міхурі, а також тим, хто страждає на подагру і порушення сольового обміну в організмі.

Читайте також