Сьогодні у Гощі відкриватимуть "живий" мурал

З першого погляду він виглядатиме як звичайний мурал, але варто тільки скачати на свій телефон чи планшет додаток «AR murals», ввімкнути його, навести на стінопис – і на ньому з’явиться анімація. Такі мурали можна назвати digital, цифровими або ж муралами з доповненою реальністю. 

Мурал з’явиться у самісінькому центрі Гощі – на вулиці Незалежності, тож для усіх жителів він буде доступним. Рівненська художниця Іванка Бородіна створить стінопис на приватній будівлі, де буде розташовуватися кафе та перукарня. Хоча спочатку у планах було оздобити будівлю районного підпорядкування, втім допоки її не здали в експлуатацію, мурал наносити не можна було. Ідея створити у Гоші перший digital-мурал була під загрозою. Утім приватний бізнесмен допоміг з фінансуванням та надав для творчості фасад своєї будівлі.  Таким чином вдалося зекономити кошти громади. Також це чудовий приклад свідомого бізнесу, який підсилює імідж громади. 

Відкриватимуть мурал о 14 годині на вулиці Незалежності, 37а.

Стінопис у Гощі реалізується в рамках проєкту «Перше digital-сузір'я муралів на карті України» ГО «Платформа взаємодій «Простір», за фінансової підтримки Українського культурного фонду та обов’язковим внескам від кожної громади. Організація вже створила у минулому році два мурали з доповненою реальністю у Рівному, тому має досвід у такому процесі. 

Окрім Гощі в проєкті беруть участь ще 8 сіл та міст: Тараканів, Привільне, Клевань, Здолбунів, Горбаків, Бистричі, Дубно та Луцьк. Кожна громада обирала свою тему із переліку Глобальних Цілей Сталого Розвитку країн ООН. Серед них – гендерна рівність, порятунок клімату, здоровий спосіб життя тощо. Вони і лягли в основу муралів.

Тема Гощанського муралу – сталий розвиток. «Хаотична геометрична композиція зображає будь-яке відоме нам поняття: місто, громаду, суспільство. Цей геометричний організм розвивається  і має у собі внутрішні зв’язки, та коли він перетинається з додатковими ресурсами, відбувається швидка та якісна трансформація окремих об’ємів та системи в цілому. Таким чином забезпечується сталий розвиток», - так пояснює свою роботу художниця, дизайнерка та авторка ескізу муралу Іванка Бородіна.

Мета такого проєкту – поширення цифрових технологій у сфері культури і мистецтва, популяризація сучасного стрітарту, а також пожвавлення туристичного інтересу в регіоні. 

Окрім цього у планах ГО «Платформа взаємодій «Простір» створити 3 туристичні маршрути для велосипедистів та автомобілістів по цим муралам з урахуванням інших природних та історичних місць Рівненщини і Волині.

 

Читайте також