Справу "Вані-півмільйона" повернули на новий розгляд у апеляційному суді

Справу про півмільйонний хабар сільського голови Обарова Івана Тимощука розглядатимуть по-новому у апеляційному суді. 

Таке рішення 21 березня 2024 року прийняв Верховний суд. 

До суду з касаційною скаргою на рішення Волинського апеляційного суду звернувся прокурор. 

Нагадаємо, у 2015 році Івана Тимощука спіймали на хабарі у 504 тис грн. За ці гроші він обіцяв надати громадянину у власність 0,25 га землі на території сільради. Крім того 10 % від цієї суми отримав підприємець землевпорядник Тарас Якобчук.

За вироком Рівненського райсуду від 20 грудня 2020 року Івана Тимощука визнали винним у шахрайстві та присудили йому 5 років позбавлення волі з іспитовим строком у три роки. Крім того його позбавили 9 рангу посадовця органу місцевого самоврядування. 

Також Тимощука звинувачували у незаконному поводженні зі зброєю, адже він у своєму кабінеті зберігав 16 патронів калібру 9х18 мм ПМ. Проте за ч. 1 ст. 263 КК його виправдали. 

Тарасу Якобчук присудили три роки ув'язнення з іспитовим строком у два роки. 

Проте 12 серпня 2021 року Волинський апеляційний суд скасував Тимощуку конфіскацію майна. 

Вже у лютому 2024 року Івана Тимощука звільнили від призначеного покарання після закінчення іспитового строку. 

У касаційній скарзі прокурор просив скасувати ухвалу апеляційного суду і призначити новий розгляд у цьому суді, через істотне порушення вимог кримінального процесуального закону та неправильне застосування закону України про кримінальну відповідальність.

На думку прокурора, рішення апеляційного суду у справі ухвалено з порушенням загальних засад кримінального провадження, передбачених ст. 7 КПК, таких як змагальність сторін та свобода в поданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості, безпосередність дослідження показань, речей і документів, а також доступ до правосуддя.

Також прокурор звертав увагу на те, що покази обвинувачених були непослідовними, містили у собі суперечності та не узгоджувались із зібраними у справі доказами. 

Відтак, прокурор вважає, що рішення апеляційного суду було незаконним. 

Натомість засуджений та його захисники заперечили проти задоволення касаційної скарги і просили залишити оскаржуване судове рішення без зміни.

- Колегія суддів доходить висновку, що під час апеляційного перегляду вироку суд апеляційної інстанції не перевірив ретельно доводів апеляційної скарги прокурора в частині перекваліфікації місцевим судом дій обвинуваченого з ч. 4 ст. 368 КК на ч. 4 ст. 190 цього Кодексу, а ОСОБА_10 з ч. 5 ст. 27 - ч. 4 ст. 368 КК на ч. 1 ст. 190 цього Кодексу, чим не дотримався положень статей 370 та 419 КПК.

Допущені апеляційним судом порушення вимог кримінального процесуального закону є істотними, які перешкодили цьому суду ухвалити у справі законне та обґрунтоване судове рішення, - йдеться у повідомленні. 

Відтак, колегія суддів вирішила задовольнити скаргу прокурора частково та скасувала ухвалу Волинського апеляційного суду від 21 серпня 2021 року і призначила новий розгляд у цьому суді.

Стосовно виправдання Тимощука за його обвинуваченням за ст. 263 КК України, то таке рішення суду колегія суддів вважає правильним. 

 

Читайте також