Таких хабарів в Україні ще не давали: 6 мільйонів доларів за закриття справи

В Україні за фактом рекордного хабаря в 6 мільйонів доларів керівництву НАБУ та САП затримали трьох осіб. Кошти пропонували довірені особи ексміністра екології уряду Азарова Миколи Злочевського. Про це під час брифінгу розповів директор НАБУ Артем Ситник, передає кореспондент УНН.

"На сьогоднішній день затримано три особи. Перша особа – це працівник Державної податкової служби, на сьогоднішній день він обіймає посаду першого заступника начальника головного управління ДПСУ у місті Києві. Друга особа мала чи має, зараз це перевіряється, відношення до компанії Burisma, і за нашими даними є довіреною особою пана Злочевського. І третя особа працівник ДФС, за нашими даними – довірена особа Злочевського", - повідомив Ситник.

Він зазначив, що спочатку була пропозиція саме 1 млн дол. США за те, щоб справа була передана просто в інші слідчі органи.

"Ця практика була й раніше. Справи передавались, а потім в тих органах справи добросовісно закривались. Так сама була пропозиція і по цій ситуації. Після відмови одержання коштів – було запропоновано 5 млн дол., але вже за закриття кримінального провадження, і принципова до 14 червня 2020 року", - додав директор НАБУ.

Під час передачі хабаря у п'ятницю було вилучено 5 мільйонів доларів, іще один мільйон було вилучено в автомобілі першого заступника начальника ДПС у Києві.

Хабар давали за закриття справи щодо власника "Бурісми" (Burisma Holdings), екс-міністра екології Миколи Злочевського. У цій справі затримали першого заступника голови ДПС у Києві Миколу Ільяшенка.