"Це не перешкода у роботі": історія реабілітолога з Рівного, який має від народження 1% зору

Фото: Суспільне

У Рівному реабілітолог Дмитро Мурдза, який від народження має 1% зору, допомагає людям відновлювати своє здоров'я. 

Історію спортсмена та реабілітолога розповідає Суспільне.

Чоловік має порушення зору від народження. Тому він може відрізнити світло від темряви, а також бачити насичені кольори. Попри це, у свої 25 років чоловік має низку досягнень у кількох видах спорту.

"Позаймавшись п'ять років легкою атлетикою, став п'ятиразовим чемпіоном України. Позаймавшись два роки боротьбою дзюдо, став двічі срібним призером України. Позаймавшись три роки паверліфтингом, силовим триборством зі штангою, виборов звання майстра спорту України", — розповів чоловік.

Але таке активне спортивне життя негативно позначилося на здоров'ї, зазначив Дмитро.

"Рвав і метав. Як результат — отримав два травмованих коліна унаслідок неправильного поводження на спортмайданчиках. Бувши сам травмованим, я тепер знаю, як допомогти тим людям, які мають аналогічну травму. До того я теж мав розуміння, як це працює, але знову ж таки, якщо ми не побували у шкірі тієї людини, якій недобре, то ми не відчуємо ніколи те, що їй болить", — пояснив реабілітолог.

Чоловік здобув освіту ерготерапевта, також має диплом масажиста міжнародного зразка.

"Психологія, реабілітація і масаж — це три компоненти, які з'єднуються й утворюють класний оздоровчий комплекс, завдяки якому можна допомогти людині після різноманітних фізичних і психологічних травм. Проводжу оздоровлення абсолютно усім людям різноманітної вікової категорії. Наймолодша моя пацієнточка — шість місяців, найстарша — 100 років", — поділився він.

Порушення зору не є перешкодою у роботі, каже Дмитро і вважає це перевагою.

"Загалом природою так закладено, що незряча людина — більш чутлива, ніж зряча, тому що це компенсаторна здібність. Якщо ми не маємо відповідного зору, значить ми маємо дотик, ми маємо слух, ми маємо нюх і так далі", — додав він.

 

Читайте також