"Цю біль зрозуміє лише той, хто виховує таке дитя": на Рівненщині комісія з ВР відвідала спецшколи

Вчора, 24 травня, на Рівненщину з робочим візитом приїхала Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України з питань розслідування випадків порушення прав дитини під час децентралізації. Члени комісії відвідали декілька начальних закладів, які спеціалізуються на навчанні дітей з інвалідністю та реабілітації, які розташовані у Клевані. 

Метою даного візиту була комунікації із працівниками спеціалізованих шкіл та опрацювання скарг від колективів та батьків вихованців даних закладів. Одним із головних питань є реорганізація санаторних шкіл - до 1 липня 2020 року вони отримають статус закладів загальної середньої освіти. Крім того, Кабмін прийняв постанову №586, згідно із якою питання цілодобового перебування дітей у школі буде вирішуватись органами опіки, а не батьками та керівництвом закладу. 

Наслідками таких рішень буде відмова від цілодобового перебування дітей у школах та ліквідація медичних частин.

Зокрема, депутати поспілкувались із колективом та батьками учнів Клеванської спеціальної школи №1. У даному закладі працює 94 педагогічних працівники. Серед них як вихователі та вчителі, так і реабілітологи.

"Я багатодітна мама - у мене п'ятеро дітей. Це дуже болюче питання для мене. Моя перша дитина народилась повністю сліпа. Зараз мої троє дітей тут навчаються. Для мене це не школа - це світло. Зараз моя дитина закінчила магістратуру, вона складає вірші. Яке зерно закладено в цих дітях. Як закликаю депутатів підтримати цих діток. Не руйнуйте фундамент у цій школі. Краще допоможіть цим вчителям, директору цієї школи. Цю біль зрозуміють лише ті, хто виховують таке дитя. Люди, які хочуть це зруйнувати - не зрозуміють", - звернулась до членів комісії мама учнів даного навчального закладу пані Тамара.

У візиті взяли участь голова ТСК Павло Сушко, нардепи та члени ТСК Дмитро Микиша, Олена Вінтоняк та Юрій Павленко. Поїздку на Рівненщину ініціював нардеп Дмитро Соломчук.

Зокрема, Павло Сушко висловився стосовно реформації та закриття спеціальних закладів освіти для дітей з інвалідністю.

"Найгірше, що коли приймають рішення про закриття закладів, то про долю дітей згадують в останню чергу. Багато дітей з інвалідністю після закриття шкіл просто сидять вдома і ніде не навчаються. Перед тим, як робити якусь реформу, треба зібрати всі сторони і запитати - які будуть проблеми і наслідки. Роз'яснити, що далі робити, а лише потім робити реформування. Треба почути батьків і дітей, педагогів", - зазначив голова ТСК.

Ситуацію із планами ліквідації спеціалізованих навчальних закладів прокоментував також депутат Верховної Ради Юрій Павленко.

"Наше завдання - зробити так, щоб ці складні слова - "деінституалізація", "інклюзивна освіта", "децентралізація" - не ставали такою політикою, яку не розуміє ні батько, ні дитина, ні їх реалізатори. Наразі вдалося зупинити бездумне закриття і ліквідацію спеціальних шкіл. На першому місці у нашій роботі стоять інтереси та потреби дитини. Ми прагнемо не лише залишити ці школи, а й щоб у закладах з'явились нові технології та умови для розвитку цих дітей", - зазначив політик.

Члени комісії також завітали до Клеванської санаторної школи І-ІІІ ступенів. У школі навчається 281 учень, з них - 13 ночують на території закладу.

За словами директорки школи Олени Амельянович, основною метою колективу є зберегти медичну частину, яка налічує лікарів та медичних сестер, що забезпечують нагляд та реабілітацію дітей. 

У нашій школі навчаються діти, які мають серцево-судинні захворювання. Двічі на рік учні проходять повний комплексний медичний огляд із залученням обласного спеціаліста.  Ці діти не зможуть опинитися в інклюзивних класах, тому що інклюзія передбачає інше. Наші діти не мають інвалідності. Ми робимо все, щоб вони не стали дітьми з особливими освітніми потребами", - зазначила Олена Амельянович.

Народний депутат Дмитро Соломчук повідомив, що до 1 червня постанову №586 планують скасувати.

"На мою думку, реформа, яка почалась у 2017 році, була невдалою. Я не розумію, чим на той момент керувалася влада. Якщо у цілях економії, то економити є на чому, але не на дітях. Економте на чиновниках та на міністерствах. Ці дітки, які навчаються у спецшколах, і так обмежені по здоров'ю. Сьогодні я запросив колег на Рівненщину. Ми відвідали всі види шкіл, що є в області. Це допоможе побачити проблематику. До 1 червня ця ганебна постанова №586 має бути відмінена. Міністр соцполітики Марина Лазебна зателефонувала та повідомила, що вона її скасовує", - зазначає пан Соломчук.

Читайте також