Тварини з вулиць Рівного: історії нового життя чотирилапих (ВІДЕО)

Розповідаємо про дружбу людей і їхніх тварин, взятих з вулиці.

Рівнянка Руслана з донькою Олею мають вдома три собаки та одного кота. Всі песики підібрані жінкою на вулиці у різному віці та стані.

Найбільш комунікабельну та товариську собачку Шуню Руслана підібрана на рівненському залізничному вокзалі, коли та була ще цуценям. Вмовила її на це донька аргументом «давай ми візьмем її просто полікувати». Так Шуня оселилась в них вдома і живе вже 5 років. Кота теж викинули під смітник ще кошеням.

Шуня

«Він з характером», - попереджає господиня, коли хочу погладити. Познайомитись кіт на ім’я Кіт мені дозволяє, однак швидко втрачає інтерес і лягає дрімати.

Руслана розповідає, що з Шунею проблем взагалі не виникає, її люблять всі діти у дворі і вона дуже слухняна. Більш специфічний характер має дівчинка Буся, яка боязливо виглядає з-за ноги хазяйки.

Буся

Минулого року Буся народилась на День Незалежності від собаки Папіроски. Пані Руслана взяла на перетримку вагітну собачку Папіроску і вона народила 7 щенят, одною з яких була Буся. Пологи приймала жінка самотужки. Каже, що нічого складного в цьому немає. Всіх песиків прилаштували, тільки Бусю через боязливу вдачу кілька разів повернули господарі. Так вона і залишилась жити у Руслани.

Флінт

Відразу при знайомстві серед усіх собак вирізняється Флінт. Собака пережила 4 операції і втратила передню лапу. Флінт знайомиться обережно: боязливо підходить, оглядає і обнюхує. Коли розуміє, що я друг – сунеться мокрим носом та облизує руки. Церемонію знайомства закінчено.

«Флінта цього року біля "агропереробки" збила машина. Моя сестра його знайшла. Ми швидко викликали лікаря, його оглянули. Ми завезли його в «Олтан», де зробили знімок. Передню лапу йому відразу відрізали. Лікар сказав, що він пролежав на обочині до двох тижнів. Не відомо, як він вижив», - розповідає пані Руслана.

З ним, за словами жінки, було найскладніше. Після операції він не ходив. В одну з лап вставили шпиці, які потрібно було прочищати.

«Після цього донька передумала бути ветеринаром - надивилась. Я дуже хвилювалась, щоб його не приспали. Зараз він дуже активний, скаче і грається постійно. Зовсім не відчувається, що це собака без лапи», - ділиться жінка.

З фінансовими витратами на операції, лікування та стерилізацію допомогли волонтери та небайдужі люди. Руслана розповідає, що на її плечі лягли тільки харчування та догляд.

За словами мами та доньки, у всіх собачок характер енергійний. Люблять погратися і "подуркувати".

«Буся при чужих людях соромиться. Як мами нема, то вона мене теж любить, а як є, то все. Якось я встаю зранку, а на дивані сидить Буся вся у пір’ї. Розгризла подушку, розкидала наповнювач і сидить як королева на ній»,- розповіла школярка Оля.

У Флінта також є родзинка.

«Він не п’є воду з загальної миски. У нас в кожного песика є своя миска для їжі, а вода в одній загальній. Він звідти жодного разу не пив. Я сама бачу, що він хоче пити, наливаю йому в його миску для їжі. Думаю, що як десь його віддамо новим господарям, то треба з тарілками у комплекті», - сміється жінка.

На питання, чи складно тримати стільки тварин, Руслана зізнається, що нюанси дійсно є.

«Для мене єдиний мінус - це шерсть. Постіль міняється двічі на тиждень, пилососити потрібно щодня. Але потрібно враховувати, що це три собаки і кіт. Також погуляти з ними усіма неможливо. Треба виводити два рази. Притому це або Шуня і Флін, або Шуня і Буся. Навіть фізично вигуляти щодня Флінта і Бусю я не можу. Виходить через день», - пояснює жінка.

Корм для собак також влітає в копієчку. За словами пані Руслани, в місяць на їжу для домашніх улюбленців вона витрачає від 2 тисяч гривень. Варто враховувати, що це 4 тварини. Каже, що всі негативні аспекти компенсуються тією вірністю та любов’ю, яку песики дарують хазяйкам.

Усіх тварин жінка стерилізувала. Каже, що до стерилізації ставиться дуже позитивно.

«Вперше стерилізувала 8 років тому кота. Перед тим були сумніви, адже навколо багато стереотипів і упереджень. Говорили, що це психологічно вплине на кота – відрізати чоловіче достоїнство. Також багато хто думає, що потрібно дати кішці народити хоч раз. Це все дурниці. Кіт мучиться постійно, якщо не стерилізований. Він буде дратувати господарів, м’явкати. Крім того, скільки кошенят народиться і загине на вулиці, бо вони нікому не потрібні. Я до цього категорична – потрібно стерилізувати», - аргументує рівнянка.

До слова, на характер це теж зовсім не впливає.

Донька Ольга з собачкою Папіроскою

Руслана розповідає, що часто бере вуличних песиків на перетримку. Помітила, що більшість з них недолюблені і прагнуть ласки. До людей, які принципово хочуть лише породисту собаку жінка ставиться лояльно.

«Пропонувати таким людям собаку з двору - це все одно, що сказати людині, яка носить брендовий одяг, піти і купити щось на ринку. Вона не купить. Це багато в чому залежить від медіа - популяризувати цю тему. Для більшості людей аргументом буде не те, що взяти тваринку – це добро, а те, що це модно», - розповідає пані Руслана.

До безумовних переваг «двортер’єрів» рівнянка відносить невибагливість та непримхливість у харчуванні.

«Люди бояться хвороб, це можна зрозуміти. Особисто я не стикалась із такими проблемами. Моя дитина не підхопила він собак нічого. З собакою з вулиці менше проблем. Я своїм можу зварити каші, щось додати з холодильника – вони все з’їдять. Я про це взагалі не хвилююсь», - каже господиня.

Також важливим моментом, за словами Руслани, є вплив тваринки на дітей.

«Мені здається собака впливає на комунікабельність дитини. Донька іде гуляти з собакою і всі з нею розмовляють. Крім того, це виховує відповідальність. В нас нема такого, щоб я її змушували гуляти чи прибрати за песиками. Вона сама знає, що це треба. Вона сама і їсти наварить, і погодує їх. Також підвищується імунітет. Сніг, дощ, холод – у нас перешкод нема, треба йти гуляти», - ділиться власним досвідом жінка.

Під кінець зустрічі всі песики чемно проводять до дверей і на прощання торкаються мокрими носами до рук. Руслана каже, що це вже не собаки, а члени сім'ї, і байдуже на породу.

У Рівному на вул. Київській, 100 Г знаходиться центр стерилізації, де тимчасово перебувають собаки та котики в надії знайти сім'ю. Також, створено Фейсбук-спільноти для прилаштування та порятунку безпритульних тварин у місті та області: Зоопульс.РівнеЗоопростір-Рівне та інші.

Вони чекають на Вашу допомогу!

Читайте також