У Львові нейрохірурги видалили уламок міни з мозку хлопчика, пораненого в Херсоні

Нейрохірурги Першого медичного об'єднання Львова видалили уламок міни з головного мозку 9-річного хлопчика.

Про це повідомили в Дитячій лікарні святого Миколая.

Михайлик Воловиков із Херсону отримав надважке поранення голови під час чергового мінометного обстрілу міста. Це сталося просто напередодні Нового року — 31 грудня. Коли почалася атака, хлопчик разом із другом саме обідав у кафе. Діти швидко забігли у службове приміщення, проте це їх не врятувало — уламки прошили стіни. Осколки потрапили Михайликові прямо в голову, а його 11-річний друг загинув на місці.

Першу хірургічну допомогу Михайликові надавали херсонські лікарі, а вже миколаївські виконали операцію з видалення уламків роздробленого черепа. Однак осколок міни в головному мозку дитини лікарі залишили на місці — надто глибоко він заліг. Коли Михайлик опритомнів, виявилося, що ліва частина його тіла повністю паралізована — знерухомлені рука, нога та пів обличчя. Перші кроки хлопчик зміг зробити лише через місяць після поранення. Ще після кількох місяців щоденної реабілітації дитина почала підіймати ліву руку та більш упевнено пересуватися.

Та згодом у Михайлика почалися судомні напади. Однією з імовірних причин міг бути той самий уламок у мозку. Батьки вирішили не чекати, коли осколок призведе до ще гірших ускладнень, і почали шукати лікарів, які візьмуться за складну операцію. Вони звернулися до львівських спеціалістів Центру нейрохірургії та хірургічного лікування епілепсії Дитячої лікарні святого Миколая.

“Ми з командою ухвалили складне рішення. Нам потрібно було знайти та видалити маленький шматочок металу на глибині 5 см в мозку та ще й в дуже вузькій зоні. Це приблизно як шукати голку в копиці сіна. А через небезпечну ділянку, у якій зупинився уламок, ми могли ще й зачепити важливі функціональні зони. Хлопчика могло повністю паралізувати”, — розповідає дитячий нейрохірург Михайло Ловга.

Під контролем мікроскопа та системи нейромоніторингу лікарі змогли безпечно дістатися ділянки головного мозку, де заліг 8-міліметровий уламок ворожого залізяччя. Нейрохірургам удалося дістати уламок. Під час цієї ж операції вони також закрили відсутню частину черепа титановою пластиною. Із полегшенням рідні Михайлика й медики змогли видихнути лише через кілька днів після операції, коли хлопчик опритомнів. Після втручання рухові функції хлопчика не погіршилися.

Попереду в Михайлика тривале відновлення. Аби покращити рухові функції, із хлопчиком і далі займаються фізичні терапевти. Спеціалісти Центру ментального здоров'я намагаються поліпшити психічний стан дитини. Після пережитого в Михайлика розвинулися страхи та тривога: він мало говорить, проявляє уникаючу поведінку та боїться відходити від мами.

Михайлик мріє повернутися додому й щоб його місто більше не обстрілювали.

Читайте також