У Рівному батьки обурюються малою кількістю путівок для дітей із інвалідністю

Сьогодні члени профільних медичних комісій Рівненської міської та обласної рад зібрались на спільне засідання. Запрошені були і керівники профільних закладів, котрі функціонують у обласному центрі. 

Присутні обговорили низку питань, котрі стосуються надання медичної допомоги в закладах і міського, і обласного підпорядкування. Зокрема, підняли перспективу створення центру «Раннього втручання». Мова про міждисциплінарну сімейноцентровану систему допомоги дітям раннього віку із порушеннями розвитку та дітям груп біологічного й соціального ризику, спрямовану на покращення розвитку малюка та підвищення якості життя родини.

Члени комісії детально зупинились на моментах забезпечення реабілітації дітей. Зокрема, депутат міської ради від фракції «Рівне Разом» Сергій Рибачок акцентував увагу на ситуації із забезпеченням путівками дітей із інвалідністю. 

«Під час депутатського прийому до мене звернулись батьки дітей із інвалідністю, які були обурені ситуацією із розподілом путівок на  реабілітацію та оздоровлення дітей із вадами у Рівному. Справа в тому, що путівки надходять централізовано на область і їх потім вже розподіляють між населеними пунктами Рівненщини. Батьки роками не можуть дочекатись цих путівок. Варто розуміти, що коли мова йде про розвиток дитини з вадами, тут рахунок іде на місяці. І не можна роками робити перерви у реабілітації», - сказав депутат. 

Згідно з даними, котрі Сергій Рибачку надали в обласному Департаменті цивільного захисту та охорони здоров’я, з травня і донині лише одна дитина з Рівного отримала путівку ортопедичного профілю (із 25-ти наявних в області) та 8 маленьких мешканців Рівного поїхали на реабілітацію та оздоровлення неврологічного профілю (із 60-ти на область).   

«Це все зважаючи на те, що місто Рівне в структурі населення області займає 25%. На мою думку, це абсолютно нерівномірний розподіл. Можливо, варто рахувати не по населенню, а по кількості дітей, які є на обліку. Так само незрозуміла ситуація і з обліком, з прозорістю розподілу цих путівок, з черговістю. Я сьогодні під час спільного засідання комісій звернувся до керівництва області розібратись із цією ситуацією, тому що вона є неприпустимою», - пояснив Сергій Рибачок. 

Депутат пропонує створити електронну чергу для розподілу путівок, аби батьки розуміли, яка ситуація із путівками для оздоровлення та реабілітації дітей в області.

Члени комісій разом із керівниками медзакладів також обговорили, як удосконалити організацію надання невідкладної допомоги, розмежувати рівні надання меддопомоги, а також як взаємодіяти закладам у лікуванні пацієнтів із COVID-19.

Читайте також