У Рівному розповіли, чому помирають голуби

Фото - Аргумент

Останні два тижні рівнян обурює кількість мертвих птахів у місті. Так, чи не по всьому місту, у парку Шевченка, на Набережній, на вулиці 16 Липня, і на майдані Незалежності лежать пернаті, навіть у фонтанах були трупи птахів. Міський голова Рівного доручив підготувати звернення щодо цієї проблеми до Держпродспоживслужби. 

Відтак, як розповів директор Рівненської дослідної станції епізоотології Роман Сачук, це можуть бути різні паразитарні захворювання, це може бути проблема обміну речовин. Він також додав, що трупи мертвих птахів, як і будь-якої тварини, це вже небезпека заразитися стафілококовими і іншими інфекціями, вони також можуть бути джерелом інфекцій для здорових голубів.

Причиною такої загибелі може бути й те, що голуби часто харчуються на смітниках, де трапляються різні шкідливі речовини.

"Треба детально вивчити цю ситуація, якщо це вірусне захворювання, для голубів лікування як такого немає. Якщо це від труяного зерна, то будемо лікувати кишковий тракт.

 Думаю, це пов'язано із харчуванням", - додав Роман Сачук.

" Я часто спостерігаю, що голуби злітаються на полі біля Рівного, а на вечір вертаються до міста і розлітаються по різних ділянках. А на полях є оброблене зерно, яке шкідливо впливає на голубів і може спричинити їх смерть",- розповів Владислав Гедзюк, член Рівненського обласного відділу Українського товариства охорони, член Західноукраїнського орнітологічного товариства, школяр.

Додомо, що в минулі роки такої масової  загибелі голубів не було. Мешканцям Рівного потрібно повідомляти державну службу ветеринарної медицини. Птаха потрібно дослідити у лабораторії. 

Як розповів начальник Рівненської міської державної лікарні ветеринарної медицини Володимир Вільховий, тільки на Набережній виявили масову загибель голубів:

"Ми відібрали три трупи птахів, доставили в лабораторію держсплживслужби, ми чекаємо висновки, аби виключити пташиний грип. Коли буде діагноз, тоді будемо робити висновки. В усіх птахів, які на вулицях міста, не спостерігали підозри у поведінці птахів".

Критичної ситуації із смертю птахів у місті немає, заявив представник Держспоживслужби.

Читайте також