У Рівному суд обрав запобіжний захід начальнику ДАБІ Рівненщини Ігорю Мічуді: подробиці слідства (ФОТО)

Фото - 4 влада

Сьогодні, у понеділок, 27 травня, у Рівненському міському суді пройшло судове слухання під головуванням судді Кристини Ореховської, під час якого обрали запобіжний захід начальнику управління державної архітектурно-будівельної інспекції у Рівненській області Ігорю Мічуді, якого у суботу, 25 травня, у квртирі на вулиці Пушкіна у Рівному правоохоронці затримали за отримання хабара у розмірі 400 тисяч гривень.

Перед початком судового засідання під стінами суду зібралося чимало будівельників міста, які влаштували пікет проти Ігоря Мічуди. Вони тримали в руках плакати з надписами: "Мічуда - хабарник!", "Будівельники проти корупції", "Мічуда = злочинна влада" тощо. Протестувальники розповіли, що прийшли до суду, аби не дати можливості судді відпустити чиновника та спонукати суд таким чином "прийняти чесне рішення".

Фото - ЧаРівне

На судове засідання прийшло чимало журналістів і активістів.

Фото - 4 влада

Ігоря Мічуду до судової зали ввели у наручниках. Перед початком засідання він заявив присутнім, що хабаря не брав, а все, що нині відбувається, він розцінює як помсту рівненських забудовників за його діяльність.

Слідчі прокуратури просили суд застосувати до Ігоря Мічуди запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком у 60 діб.

Фото - ВСЕ

Під час судового засідання прокурор розповів певні подробиці, про які вдалося дізнатися в ході слідства. Так, як з'ясувалося, до правоохоронців напередодні затримання чиновника звернувся представник компанії "Будкепітал Менеджмент", яка зводить будинки на розі вулиць Гагаріна і Костромської у Рівному, з тим, що Ігор Мічуда вимагає з них хабар у розмірі 400 тисяч гривень за те, що не буде влаштовувати на будівництві перевірки та не перешкоджатиме їхній діяльності. Що цікаво, на тій же вулиці будують комплекс «Рівненська брама», з яким пов'язане і попереднє кримінальне провадження щодо Ігоря Мічуди.

За інформацією військової прокуратури, хабар посадовець вимагав за кожен місяць будівництва - по 100 тис. грн, а кошти вказав перевести на рахунок підконтрольної йому фірми, засновником якої він є, - ПП «Мека». За версією слідства, Ігор Мічуда змовився зі своїм сином Андрієм, який працював у цій фірмі. Так, нещодавно забудовник перехував на той рахунок 400 тисяч гривень для Ігоря Мічуди. До слова, перерахунок вже здійснювали під чітким контролем правоохоронних органів.

Адвокат Ігоря Мічуди Ігор Солімчук просив слідство надати докази, аби продемонструвати обґрунтованість підозри. Звинувачення відповіло, що докази наразі засекречені.

Фото - ВСЕ

Також у суді розповіли, що затримали начальника обласного ДАБІ у квартирі на вулиці Пушкіна, де, за їхніми словами, він і проживає. Втім, сам Ігор Мічуда одразу ж це заперечив, стверджуючи, що насправді мешкає у приміщенні на вулиці Князя Володимира, 108, де розташовані нежитлові склади, з якими також пов'язано чимало скандалів. Втім, у квартирі на Пушкіна насправді проживає підприємиця Лілії Кравець. Фірма, співвласницею якої вона є, має спільну адресу реєстрації з організаціями та фірмами, пов'язаними з Ігорем Мічудою. Також вона орендує чималі площі приміщень за адресою: Князя Володимира, 108, з якими також пов'язаний корупційний скандал, що нещодавно викрили журналісти, де фігурує ім'я Ігоря Мічуди.

До слова, Лілія Кравець є цивільною дружиною Ігоря Мічуди. Вона виступала у суді як свідок, адже у її присутності, власне, і відбулося затримання чиновника. Сама жінка називає Мічуду знайомим і стверджувала, що це квартира не її, а її батька, яку вона навідується просто прибирати. Вона повідомила, що того дня покликала туди Ігоря Мічуду, аби той полагодив у квартирі унітаз, що почав протікати. А коли він зайшов до оселі, пролунав дуже сильний і наполегливий стук у двері. Коли вона відчинила їх, у коридорі стояло п'ять правоохоронців, які, за її словами, штовхнули її та потягли за руку. Жінка крикнула: "Що ви робите?", після чого там з'явився Ігор Мічуда, в руках у якого був пістолет.

Лілія Кравець / фото - 4 влада

"Коли він побачив «КОРД» (силовий підрозділ поліції – авт.), то сказав «Все-все, я поняв»", - зазначила Лілія Кравець. 

Сам Мічуда пояснив у суді, що думав, що це напад, а не слідчі дії, а пістолет завжди носить при собі, бо йому часто погрожують.

Правоохоронці повідомляють, що під час затримання Ігор Мічуда чинив опір та погрожував їм фізичною розправою та зброєю, вживаючи нецензурні слова. Тоді ж йому повідомили про підозру за вчинення злочинів за трьома статтями Кримінального кодексу України - ч. 3 ст. 368, ч. 2 ст. 342 та ч. 1 ст. 345 .

Майже півтори години тривало судове засідання, де суддя Кристина Ореховська заслуховувала військових прокурорів, свідка Лілія Кравець, адвоката захисту та самого підозрюваного. Заслухавши усі доводи обох сторін, вона таки прийняла рішення повністю задовольнити клопотання обвинувачення і застосувати до Ігоря Мічуди запобіжний захід у вигляді тримання його під вартою строком на 60 діб без права внесення застави. Відтак, він перебуватиме в СІЗО з 25 травня до 24 липня включно. 

Фото - Радіо Трек

До слова, захисник Мічуди вже заявив, що подаватиме апеляцію, аби оскаржити це рішення.

Читайте також на цю тему: 

Начальника ДАБІ Рівненщини Ігоря Мічуду "взяли" на хабарі у 400 тисяч грн

Ремонту не видно, а він є: як у Рівному будівельники, наближені до влади, за копійки скуповують комунальні приміщення

Мітинг під стінами ОДА у Рівному: комісія перевірятиме діяльність начальника обласного ДАБІ

Чи існує корупція в ДАБІ Рівненської області, або Як забудовник нового ТРЦ у Рівному отримав дозвіл на будівництво?

Керівник обласної ДАБІ Рівненщини знову попався на брехні?

Читайте також