У Житомирі під час операції на серці не стало світла - лікарі не зупинились ні на хвилину

У Житомирі під час операції на відкритому серці відбулося екстрене відключення електропостачання внаслідок російського обстрілу. Проте лікарі не зупинили операцію ні на хвилину. 

Про це повідомляє Суспільне. 

"Потім мені сказали, що не стало світла. Робили без світла. Якимись своїми ліхтарями світили", – розповів пацієнт Анатолій Цимбалюк.

Поки запрацював генератор, лікарі продовжували операцію за допомогою акумуляторних батарей. Це другий такий випадок від початку повномасштабної війни.

"Серце в цей час було зупинене у пацієнтів, і ми працювали на автономних акумуляторах, які були підключені до нашого обладнання.

Всі пацієнти наші вижили, живі і ми змогли виконати операцію. Хоч ми і готові до цього, але це – стрес насамперед для працівників, котрі перебувають в операційній", - каже керівник відділення кардіохірургії та трансплантації органів і тканин Анатолій Матвійчук.

"Через 5-10 хвилин ми запускаємо свій дизельний генератор. Він вмикається і подає електричний струм відповідної потужності для того, щоб працювали і освітлення, і обладнання", – додає генеральний директор обласної лікарні Богдан Леськів.

Нині дизельгенератор у випадку відсутності електропостачання подає струм тільки до реанімаційних та операційних відділень обласної лікарні.

"Ми працюємо над тим, щоб всю нашу інфраструктуру, всі наші відділення, не тільки реанімаційні та операційні, а всі повністю забезпечити подачею електричного струму, коли він відсутній з певних причин. У найближчі 2-3 місяці ми це зробимо і повністю це питання знімемо", - сказав Богдан Леськів. 

Читайте також