У жовтні в Рівненській області був аномальний дефіцит опадів

Фото з відкритих джерел

У жовтні спостерігалася практично суха та переважно прохолодна погода. Середня добова температура повітря коливалася в межах 5º відносно норми, лише вдень 21 жовтня, коли зафіксовано максимум температури – 19-21º тепла, додатні відхилення сягали 7º.

Мінімум температури повітря становив 4-5º морозу (вночі 10 та 25 жовтня). Про це повідомили в обласному центрі гідрометеорології. 

Середня за місяць температура повітря була близькою до кліматичної норми.

"У жовтні відмічався аномальний дефіцит опадів: 5-6% кліматичної норми – в центральній та північній частинах за повоєнний період менше цього місяця випало лише у 1977р., в південній частині це аномальне значення за період спостережень. Всі вони випали в другій декаді. Днів з опадами ≥0,1мм було всього 2 (норма 10-11). Спостерігалось 2-3 дні з туманом (норма 4-6), 2-4 дні з вітром ≥15м/с (норма 1-2). Максимальна швидкість вітру в поривах становила 15-19м/с", - йдеться у повідомленні синоптиків. 

На кінець місяця рівні води (за винятком Усті та Горині місцями) залишаються на відмітках, нижчих від середніх меженних за багаторіччя.

На водозборах річок області спостерігався дефіцит опадів – 1-13% місячної норми.

Небезпечних та стихійних явищ за даними гідропостів у жовтні не спостерігалось.

Водність річок, порівняно з минулим місяцем, незначно (до 9-14%) збільшилась (лише водність Стиру збільшилась на 30%). Однак на Льві зберігається нижчою за критерії маловоддя – 18% місячної норми, низькою на Случі – 33% норми, на решті річок водність також понижена – 57-68% норми.

Впродовж місяця на окремих ділянках річок спостерігалося заростання русла – у створі гідропосту Корнин (р.Устя) рослинність по перерізу потоку, з 17 жовтня рослинність стелеться по дну.

Станом на 8год. 31 жовтня 2021р. температури води у всіх створах була на 2-3° нижчою за температуру води на цю дату в 2020р. і дорівнювала +7..+10°.

Читайте також