Українка в Італії розповіла про тамтешній карантин

Фото - Deutsche Welle

Віталія Братівник живе і працює у місті Новара на півночі Італії, поряд з епіцентром спалаху Covid-19. Українка поділилася з Deutsche Welle враженнями від життя і роботи в умовах жорсткого карантину вже протягом кількох тижнів.

Фото - Віталія Братівник, Deutsche Welle

Віталія Братівник розповідає, що її регіон поряд з Ломбардією, де найбільша кількість хворих. Попри це, зафіксовано лише кілька десятків випадків захворювання. Тим не менше, діти вже чотири тижні не ходять до школи, а карантин для всіх запровадили два тижні тому.

«Спершу італійці не сприйняли ситуацію серйозно. Якщо би ми були більш відповідальними, можливо, ми могли би зменшити наслідки. Але італійцям дуже важко було відмовитись від своїх звичок. Люди тут традиційно, перш ніж йти на роботу зранку, заходили раніше випити кави в кав'ярні. Тепер навіть ходити вулицями без вагомої причини не можна. На телебаченні програми постійно перериваються повідомленнями про те, що треба дотримуватися умов карантину: уникати людних місць, дотримуватися дистанції. Цілуватися і обійматися при зустрічі, що дуже люблять італійці, теж заборонено», - зазначає пані Віталія.

За словами українки, громадський транспорт в Італії працює, але людей дуже мало.

«Сьогодні їхала в автобусі з роботи, у салоні було троє людей. Передня частина автобуса відгороджена, щоби не наражати на небезпеку водія. Водії - у масках і гумових рукавицях. Пасажири, як правило, у масках».

Віталія Братівник розповідає, що перехожі на вулицях здебільшого в масках. Ціна однієї паперової маски – 4,5 євро. Також у неділю люди не ходять до церкви - церкви разом з музеями та іншими громадськими установами закрили ще кілька тижнів тому.

На питання, чи не хотіла повертатись до України, поки була змога, відповідає, що ні, адже підстав панікувати не бачить. Однак, зазначає, що в Італії перебуває багато українців, які приїхали не за візою, а по біометричному паспорту і термін їх  законного перебування в країні з часом закінчиться. Такі люди наразі не можуть виїхати навіть з міста, не те, що з країни.

«Якщо ти виходиш з дому, ти мусиш мати при собі заповнений формуляр, в якому зафіксовані адреси, за якими ти пересуваєшся по роботі або за покупками. Має бути вказана адреса, звідки ти йдеш і місце прибуття. У мене також є довідка від мого роботодавця, де вказано, де я працюю, і в разі зупинки мене поліція може зателефонувати за вказаним номером і поставити запитання, якщо такі виникають. Такі довідки треба мати при собі завжди, починаючи з 8 березня. У мене чи моїх знайомих цю довідку жодного разу не перевіряли. Але я крім найближчого магазину і роботи ніде не буваю», - каже пані Братівник.

Довідка, яку Віталія Братівник носить із собою

Якщо на вулиці зупинять без довідки, це загрожує штрафом у 206 євро у перших два рази. А на третій раз можна до в'язниці потрапити.

За словами українки, навчальні заклади закриті до 3 квітня, всі магазини і громадські місця закриті до 25 березня. Бари і ресторани повністю закриті. Відчинені виключно продуктові магазини і аптеки. З міркувань безпеки одночасний доступ людей до магазину обмежують певною кількістю – це контролює спеціальна людина. На вході або видають разові рукавички, або ж магазини відмовилися від візочків і люди ходять зі своїми торбами.

«Місто - немов привид. Воно діє трохи на психіку. Бо як ти виходиш зранку з дому, ти звик, що багато людей, люди стоять під барами і кав'ярнями, діти йдуть в школу - гамір. А зараз повна тиша… Але паніки жодної нема. Продукти у крамницях всі є. Люди не закуповують мішками».

Жінка розповідає, що у магазинах літніх людей майже не побачити. Молодь закликають ходити на закупи замість старих:

«Люди намагаються зайвий раз не ходити в магазин. Купують все необхідне, щоб вистачало на декілька днів. У магазині вже всі звикли тримати дистанцію».

Багато українців, які працюють за кордоном, зазвичай приїздять в Україну на великодні свята. Пані Братівник зізнається, що теж має такі плани.

«У мене квитки на літак на 18 квітня. Але нічого не зрозуміло: чи вдасться полетіти, чи доведеться здавати квитки. Маю надію, що доти все вирішиться. Знаю, що чимало українців планує їхати на свята - хто чим зможе, хоч би навіть "бусиками". Але наразі виїхати з Італії неможливо - все перекрито».

Читайте також