Українські виробники солодощів призупиняють випуск частини асортименту

В Україні виробники солодощів призупиняють виробництво частини асортименту через надвисокі ціни на газ. Таку заяву зробив президент Асоціації «Укркондпром» Олександр Балдинюк.

Він повідомив, що 22 грудня ціна газу на біржі вже перетнула межу в 73 тис. грн. У зв’язку з цим, частина компаній галузі вже повідомили Асоціації про плани повністю або частково згортати виробництво продукції.

«Кондитерські підприємства вже кілька місяців балансували на межі рентабельності через надвисокі ціни на газ та зростання вартості всіх інших складових собівартості продукції. Адже вартість газу в цьому році зростала щомісяця починаючи з січня, коли його вартість для виробників складала 5,9 тис грн.

В минулому місяці виробники купували газ в середньому за цінами близького 40 тис гривень і вже при такій його вартості виробництво багатьох видів продукції було нерентабельним, а виконання раніше підписаних контрактів було збитковим для підприємств галузі. В грудні постачальники пропонували газ 55 по тис. гривень за тисячу кубометрів,  при якій реалізувати вироблену продукцію за економічно обґрунтованими цінами вже було б дуже важко. А  при вартості газу для виробничих потреб в 73 тис. грн. за тисячу кубометрів кондитерським компаніям простіше взагалі згорнути виробництво, адже при такій собівартості продукція буде незатребуваною ні на внутрішньому, ні на зовнішніх ринках», – пояснив О. Балдинюк.

Про які саме виробництва йдеться, наразі не повідомляють. Однак, учасниками Асоціації є майже три десятки провідних українських підприємств із виготовлення солодощів. 

Читайте також