Український професор читає лекції студентам прямо з окопів

Професіор Ужгородського університет Федір Шандор читає лекції студентам прямо із окопів. Робить це у перерві між бойовими чергуваннями. 

Світлину Федора Шандора з передової опублікував його побратим - Віктор Щадей. 

- Як і в мирному житті, Шандор постійно в русі, на зв’язку з активними закарпатцями, які допомагають нашим військовим. Ну а лекції студентам - це святе, їх пропускати не можна, - написав військовий. 

Федір Шандор із перших днів війни пішов до військкомату та нині несе службу в батальйоні тероборони. Зараз він знаходиться на сході України. 

- Тому маю точний інсайд: в його блокноті за ці два місяці вже записано багато цікавих ідей для Закарпаття, які ми неодмінно реалізуємо після війни, - додає Віктор Щадей.

У коментарі "Медіацентру УжНУ" професор розповів, що домовився із командуванням та товаришами по службі, аби вдавалось поєднувати службу і пари. 

«Уже 70 днів я в армії. Пішов до військкомату одразу після пар 24 лютого. Але занять зі студентами не кидав. Щопонеділка й вівторка у мене пари о 8 ранку – жодної я не пропустив. Завжди надаю перевагу ранковим заняттям: вичитав, а потім маєш час на іншу роботу. Ось тепер проводжу теоретичні заняття для туризмознавців і студентів ФСН, а на семінарах працюють аспіранти», - розповідає професор.

За його словами, бойове чергування триває добу і що чотири години потрібно бути на позиції. Тобто 4 години чергуєш, тоді 4 відпочиваєш. 

- Коли в мене пари, я чергую вночі, а одразу після чергування вранці проводжу пару. Крім того, в інші дні займаюся облаштуванням побуту, копаю траншеї тощо.

Профсор несе службу на Sзюмському напрямку разом з іншими закарпатськими бійцями. Проводити лекції не заважають навіть обстріли.

Пари я проводжу завжди біля бліндажа. От щойно був обстріл, а ми вичитували помилки в модулях. Перейшов у бліндаж і продовжив читати лекцію, - говорить він. 

А наприкінці розмови говорить, що він воює за освічену націю, то не читати лекції вважає гріхом. 

Читайте також