УПЦ МП досі залишається частиною РПЦ - висновок релігієзнавчої експертизи

Українська православна церква досі не розірвала церковно-канонічного зв'язку з Російською православною церквою. 

Про це йдеться у висновку релігієзнавчої експертизи, яку оприлюднила Державна служба України з етнополітики та свободи совісті. 

Відтак, експертна група дійшла таких узагальнених висновків:

  • Прийняття нової редакції Статуту про управління УПЦ (від 27.05.2022) та Постанови Собору УПЦ не призвели до розриву церковно-канонічного зв’язку Української Православної Церкви із Російською Православною Церквою. Статус УПЦ як структурного підрозділу РПЦ, що користується певними правами самостійності, але не утворює автокефальну Церкву, залишається незмінним.
  • УПЦ відносно РПЦ має церковно-канонічний зв’язок частини із цілим. Відносини УПЦ з РПЦ не є відносинами однієї самостійної (автокефальної) церкви з іншою самостійною автокефальною церквою. УПЦ також не має статусу автономної Церкви, який би визнавався іншими церквами, а, отже, з точки зору еклезіології та канонічного права є структурним підрозділом РПЦ, що має окремі права самостійного утворення без власної канонічної суб’єктності.
  • Нинішня діяльність чи бездіяльність найвищих органів церковної влади та управління УПЦ свідчить про те, що УПЦ продовжує перебувати відносно РПЦ у відносинах підпорядкування. Вона не діє як самостійна (автокефальна) Церква і не проголошує власної самостійності (автокефалії). Жодних документів чи дій, які б свідчили про трансформацію УПЦ в самостійну відносно РПЦ релігійну організацію, членами Експертної групи не виявлено.

Експерти наголошують на кількох ключових моментах: 

  • УПЦ керується Грамотою Московського патріарха, якою задекларовано входження УПЦ у систему Вселенського православ’я через Російську православну церкву.
  • Статут РПЦ містить главу, присвячену Українській православній церкві, що свідчить про те, що РПЦ розглядає УПЦ своїм структурним підрозділом.
  • У Статуті РПЦ є чіткі вказівки про входження архієреїв УПЦ до складу Помісного та Архієрейського Соборів РПЦ – найвищого керівного органу РПЦ (Московського патріархату). На сайті РПЦ біографії всіх архієреїв УПЦ подані як біографії архієреїв РПЦ.
  • Уже після ухвалення нової редакції Статуту про управління УПЦ рішенням Синоду РПЦ кліриків УПЦ було включено до синодальних органів Московського патріархату.
  • Найвищі органи церковної влади та управління УПЦ не відреагували на захоплення керівництвом РПЦ низки єпархій УПЦ, а ієрархи, які офіційно перейшли у пряме підпорядкування Московському патріархові, залишаються членами керівних органів УПЦ. 

Експерти зазначають, що в УПЦ відсутнє документальне підтвердження виходу представників УПЦ із керівних органів управління РПЦ.

Крім того, УПЦ не вчинила жодних канонічних дій щодо співпраці з іншими Помісними православними церквами, а навпаки ускладнила відносини з тими, які встановили євхаристійне єднання із Православною церквою України (ПЦУ). Зокрема, УПЦ слідом за РПЦ розірвала євхаристійне спілкування із Константинопольською, Олександрійською, Кіпрською та Елладською церквами.

Зміна статусу УПЦ на незалежність у розумінні автокефалії мала б передбачати: розсилку Мирних грамот предстоятелям інших помісних православних Церков; прохання до всіх помісних Церков визнати новий статус УПЦ; пропозиції щодо моделей співіснування з ПЦУ тощо. Цього не зроблено. 

Тим часом голова юридичного відділу УПЦ протоієрей Олександр Бахов назвав експертизу "незаконною, проведеною з порушенням законодавства та такою, що виходить за межі предмета свого дослідження".

За його словами, "висновок даної експертизи викликає подив у будь-якого юриста, адже складений людьми, які були обрані для участі у цій експертизі без зрозумілих підстав і не несуть ніякої відповідальності за свою роботу". 

Юридичний відділ висловив недовіру експертам, "оскільки вони неодноразово відкрито висловлювали своє упереджене ставлення і робили відверто ворожі заяви щодо вірян УПЦ, проявляючи релігійну нетерпимість та ворожість". 

«Предметом експертного дослідження, відповідно до рішення РНБО, є церковно-канонічний зв’язок з Московським Патріархатом у Статуті про управління УПЦ, а не у статуті та сайті РПЦ, Згідно з уставними документами, Українська Православна Церква є незалежна і самостійна у своєму управлінні та устрої, Її органи управління — Собор і Синод — знаходяться в Києві. Тож дана експертиза абсолютно не відповідає предмету дослідження», - зазначив юрист.

Священник назвав те, що відбувається,"«втручанням у внутрішні справи найбільшої конфесії України, грубою маніпуляцією та намаганням зухвало порушити права на свободу віросповідання 12 тисяч релігійних організацій та мільйонів віруючих громадян України".

- У випадку прийняття рішення на підставі цього висновку, ми будемо захищатись усіма законними способами, як на національному, так і на міжнародному рівнях, - заявив Бахов. 

Читайте також