Уряд: у влади Рівненщини є можливості для зменшення ціни за опалення

фото ілюстративне

Місцева влада має всі важелі й можливості задля зменшення ціни опалення для населення Рівненської області. У цьому переконані в Уряді Володимира Гройсмана. Адже вартість виробництва теплової енергії лише на 30-40% залежить від ціни газу.

У компетенції місцевої влади скористатися можливостями з влаштування обліку тепла, зменшенню втрат теплової енергії під час транспортування завдяки енергоефективним заходам, а також модернізації обладнання котелень.

ЦІНА ГАЗУ ЛИШЕ ТРЕТИНА ТАРИФУ

– Ціна на газ для теплопостачальних організацій – однакова. Але коли ми дивимося на тарифи на тепло, то у нас є різниця серйозна щодо вартості тепла в одних містах та в інших. Вартість тепла й води залежить від технології виробництва, обліку та заходів енергозбереження. При однаковій ціні на газ маємо різницю 30-40% на вартість тепла. Я розумію, що різниця може бути. Але через те, що технології виробництва різні. І тут виникає питання: а що зробили місцеві керівники, адже більшість теплокомуненерго належить муніципалітетам? – зауважує Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

На підтвердження слів Прем'єра можна навести порівняння вартості гігакалорії теплової енергії у Рівному та у сусідніх обласних центрах. До прикладу, в Івано-Франківську 1 Гкал тепла коштує 1312 грн., у Житомирі – 1389 грн. Рівняни ж сплачують 1795 грн (до слова, мешканці Здолбунова - 2161 грн, у Дубному – 2146 грн, у Костополі - 1860 грн.). А от у наших луцьких сусідів ситуація, натомість, виглядає гіршою - на 50 грн.: лучани мають купувати гігакалорію тепла за 1847 грн.

79% КОМУНАЛКИ - ТЕПЛО

Як було зазначено вище, зарадити ситуації і зменшити вартість опалення для споживачів можуть саме місцеві чиновники. Адже майже у ста відсотках випадків підприємства з генерації теплової енергії є на балансі місцевих органів влади.

– Сьогодні з 1644 підприємств теплокомуненерго, а це 98%, тільки 26 – ліцензіати НКРЕКП, всі інші підпорядковані органам місцевого самоврядування. Тож формування тарифної політики на послуги з теплопостачання належить до компетенції органів місцевого самоврядування. Тому я ще раз хочу наголосити, що органи місцевого самоврядування несуть повну відповідальність за кожну цифру в затверджених ними тарифах, які мають бути стовідсотково справедливими. 79% у структурі витрат домогосподарств за спожиті житлово-комунальні послуги – це тепло. Суттєво зменшити нарахування можливо за рахунок встановлення 100% обліку теплової енергії, і ця вимога прописана в Законі України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», – переконаний заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Едуард Кругляк.

ГРОШІ НА РЕМОНТИ І МОДЕРНІЗАЦІЮ Є

Цікаво, що місцеву владу не залишали сам на сам у питанні підготовки до опалювального сезону. Уряд запропонував муніципалітетам допомогу - у вигляді 12.5 млрд гривень на заходи з ремонту тепломереж, відновлення систем водопостачання, встановлення енергоефективного обладнання. Однак не всі захотіли скористатися такою можливістю

– Сьогодні у нас 20 тис. км мереж. Скільки відремонтували, знаєте? Лише 240 км мереж. Відчуваєте різницю? Ми з 12,5 млрд тільки 3 направили на ці цілі. Аварійних мереж в країні – 7 тис. км. І їх власники – місцева влада. Це їх відповідальність! – наголошує Прем'єр-міністр Гройсман.

ДОРУЧЕНО ПЕРЕВІРИТИ Й ОШТРАФУВАТИ

Очільник Уряду закликав міських голів подати чіткий план модернізації й розвитку ЖКГ на 2019-2020 роки і зазначив, що хоче бачити як більшість коштів виділених Кабміном були проінвестовані саме в оптимізацію виробництва тепла та його поширення, адже від цього залежить вартість тепла і гарячої води для українців.

Певним стимулом від Уряду для місцевої влади розібратися у ситуації з тарифом на тепло є доручення Володимира Гройсмана про організацію перевірок і виявлення порушень. Національна комісія з питань регулювання ринку електроенергетики та комунальних послуг, Антимонопольний комітет, Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів мають ретельно перевірити підприємства, що постачають енергоресурси, накласти відповідні штрафи і захистити споживачів від необґрунтованих платіжних вимог.

 

Ольга Ковальчук

 

Читайте також