В Україні повноцінно розпочався обмін старих лампочок на енергозберігальні: як це зробити

В Україні 30 січня повноцінно запустили програму обміну старих ламп розжарювання на LED-лампочки. До цього тривало бета-тестування програми.

Про це повідомляють у Мінекономіки.

Зараз послуга доступна в обласних центрах, крім тимчасово окупованих Донецька, Луганська, Сімферополя та Севастополя, а також лампочки можна обміняти у Кривому Розі, Краматорську та Покровську.

Упродовж лютого програму розширять. Так, згодом обміняти лампочки можна буде в райцентрах, а до кінця лютого — в селах.

Як обміняти лампи?

Узяти участь у програмі можуть усі повнолітні громадяни України. Вони можуть обміняти до 5 ламп. Є два способи, як це зробити: залишити заявку в «Дії» або одразу прийти у відділення «Укрпошти».

Заявка в «Дії» гарантує наявність ламп у відділенні «Укрпошти». Залишити заяву можна у розділі «Послуги» — «Обмін лампочок». Далі потрібно вказати контактний номер, відділення «Укрпошти», у якому хочете забрати лампи, та тип і кількість LED-ламп. Після підтвердження заявки лампочки зберігатимуться у відділенні 5 робочих днів.

Якщо не маєте можливості подати заявку, можна просто прийти у відділення «Укрпошти». Якщо лампи будуть в наявності — їх одразу ж замінять. Із собою потрібно мати паспорт, податковий номер та старі справні лампи розжарювання. 

Обміняти лампи можна лише один раз. 

Навіщо ця програма?

У Мінекономіки пояснюють, що на 7-10% вдасться знизити споживання електроенергії в моменти пікового навантаження на енергосистему. Станеться це в разі масової заміни старих ламп на енергоощадні.

Профінансує програму Євросоюз. Там уже оголосили, що закуплять для України приблизно 30 мільйонів світлодіодних лампочок.

Читайте також