Варення, желе чи кетчуп: що приготувати з полуниці?

Яскрава, ароматна і неймовірно смачна ягода дозріває на початку літа, але, на жаль, сезон полуниці триває зовсім не довго.

І дуже хочеться встигнути зробити якомога більше заготовок з цієї ягоди, адже вони ніколи не затримуються в наших засіках.

Консервація полуниці – основні принципи приготування

Рецептів консервації полуниці багато. Це варення, джеми, соки, компоти, перетерті з цукром ягоди і навіть кетчуп.

Варення з полуниці нікого не залишить байдужим ні дітей не дорослих. Крім того, ароматне варення може стати чудовою начинкою для пирогів або основою для киселю або желе.

Ваші діти з великим задоволенням будуть пити корисний полуничний компот замість шкідливої газованої води.

Для любителів максимально натурального і свіжого смаку підійде рецепт перетертої з цукром ягоди. Цукор не дасть заготівлі заграти. Правда, зберігати перетерту з цукром полуницю краще в холодильнику.

Джем з полуниці сподобається всім любителям сімейних чаювань.

Полуницю так само можна консервувати в сиропі або власному соку. Або приготувати смачне і ароматне желе, яке особливо сподобається дітлахам. Так що не втрачайте часу дарма і приступайте до консервації полуниці, а ми зібрали для вас найкращі рецепти заготовок з полуниці.

Рецепт 1. Консервація полуниці. Варення

Інгредієнти

  • полуниця – кг;
  • м’ята – десять листочків;
  • цукор – 800 г;
  • сік лимона – 50 мл

Спосіб приготування

1. Свіжі ягоди полуниці переберіть, відокремте їх від плодоніжок, викладіть в друшляк і промийте під краном. Викладіть полуницю в глибоку алюмінієву чашку, засипте цукром і залиште на кілька годин, щоб ягоди пустили сік.

2. Поставте чашку з полуницею на вогонь, доведіть варення до кипіння і додайте листочки м’яти. Варіть на повільному вогні протягом десяти хвилин. Час варіння визначайте самостійно, якщо соку багато, варіть довше.

3. Скляну тару ретельно вимийте з содою, промийте і стерилізують, поставивши в розігріту духовку або над парою. Кришки прокип’ятіть.

4. Варення розкладіть по підготовленій тарі, загорніть стерильними кришками і повністю остудіть. Приберіть заготовку на зберігання в підвал або комору.

Рецепт 2. Консервування полуниці. Желе

Інгредієнти

  • 7 г лимонної кислоти;
  • півтора кг цукру;
  • кілограм полуниці.

Спосіб приготування

1. Ягоди полуниці переберіть, видалите зіпсовані та пошкоджені. Зачистите полуницю від плодоніжок, викладіть на сито і промийте під краном.

2. Ягоди викладіть у велику каструлю. Полуницю посипте половиною цукру і залиште на кілька годин, щоб ягоди пустили сік.

3. Тепер всипте цукор, що залишився. Каструлю поставте на повільний вогонь і доведіть вміст до кипіння. Варіть, постійно перемішуючи, чверть години. Зніміть шумівкою піну.

4. У невеликій кількості води розчиніть ложку цукру, додайте лимонну кислоту, перемішайте і влийте отриману суміш в желе. Постійно помішуючи дерев’яною лопаткою, варіть ще п’ять хвилин.

5. Вимиті банки стерилізуйте. Гаряче желе розлийте по підготовленим банкам і закатайте прокип’яченими заздалегідь кришками. Переверніть банки з заготівлею і повністю остудіть.

Рецепт 3. Консервація полуниці. Компот

Інгредієнти

  • п’ять кілограм полуниці;
  • 30 літрів фільтрованої води;
  • цукор – десять склянок.

Спосіб приготування

1. Переберіть полуницю, зачистите ягоди від хвостиків і викладіть в друшляк. Промийте її під струменем води і злегка обсушити.

2. Поставте великі каструлі з водою на вогонь і закип’ятіть.

3. Трилітрові банки помийте з содою і ретельно промийте. Висушіть скляну тару. Кожну банку на третину заповніть ягодами.

4. Всипте в окріп цукор, з розрахунку склянку на три літри води. Зачекайте, поки кристали цукру розчиняться.

5. Отриманий сироп залити в банки з полуницею, накрийте прокип’яченими кришками і закатайте. Переверніть, укутайте теплим пледом і залиште до повного охолодження приблизно на добу. Потім відправте компот в льох на зберігання.

Рецепт 4. Консервування полуниці. Кетчуп

Інгредієнти

  • цукор з пектином у співвідношенні 2:1 – 125 г;
  • полуниця – півкілограма;
  • перець мелений;
  • томатна паста – 75 г;
  • сіль – 3 г;
  • фруктовий оцет – 75 мл

Спосіб приготування

1. Полуницю зачистіть від хвостиків і листочків. Ретельно помийте ягоди і обсушіть. Викладіть полуницю в каструлю з товстим дном і пюрируйте заглибним блендером.

2. Додайте до полуничній пюре мелений перець, томатну пасту, цукор з пектином і сіль. Влийте сюди ж фруктовий оцет і перемішайте все до однорідності.

3. Поставте каструлю на слабкий вогонь і варіть, постійно перемішуючи, поки вміст не закипить. Продовжуйте варити хвилин п’ять. Спробуйте, якщо є необхідність, додайте ще перцю і солі.

4. Скляні пляшки ретельно вимийте і обсушіть. Розлийте по ним гарячий кетчуп і щільно закрийте кришками, що загвинчуються. Повністю остудіть і відправте на зберігання в льох. Кетчуп відмінно підійде до м’яса.

Рецепт 5. Консервування полуниці. Полуниця з чорницею в солодкому сиропі

Інгредієнти

  • полуниця – 130 г;
  • цукор-рафінад – 120 г;
  • чорниця – 130 р.

Спосіб приготування

1. Скляну підлогу-літрову тару гарненько вимийте, використовуючи соду. Потім ретельно промийте і стерилізують над парою або в розігрітій духовій шафі.

2. Ягоди чорниці і суниці переберіть, зачистите все від хвостиків і помийте.

3. Викладіть полуницю в банку, заповнюючи її на три чверті, зверху висипте ягоди чорниці. Цукор перемеліть і засипте їм зверху ягоди.

4. Закип’ятіть в чайнику воду і залийте ягоди з цукром крутим окропом так, щоб він покрив усі ягоди.

5. Накрийте банки кришками і відправте в духовку, розігріту до 120 р. Стерилізуйте банки з ягодами півгодини, потім загорніть кришками і переверніть. Накрийте консервацію теплим пледом і залиште на добу до повного охолодження.

Рецепт 6. Консервування полуниці. В сиропі

Інгредієнти

  • свіжа полуниця;
  • лимонна кислота на кінчику ножа;
  • літр фільтрованої води;
  • півтора кілограма цукру-піску.

Спосіб приготування

1. Переберіть полуницю, видаліть пошкоджені і зіпсовані плоди. Зачистите ягоди від хвостиків, помийте їх і злегка обсушити.

2. Підготуйте скляну тару. Вимийте її з содою, ретельно промийте і стерилізуйте. Кришки прокип’ятіть.

3. Розкладіть підготовлені ягоди полуниці по банкам.

4. Закип’ятіть в каструлі воду, всипте в неї цукор і додайте дрібку лимонної кислоти. Перемішувати до повного розчинення кристалів.

5. Залийте гарячим сиропом ягоди полуниці і прикрийте банки кришками.

6. Дно широкої каструлі застеліть рушником і поставте в неї банки. Залийте в каструлю гарячу воду, щоб вона доходила до плічок банок. Стерилізуйте банки десять хвилин з моменту закипання води.

7. Банки закрутіть кришками і повністю остудіть. Зберігайте консервацію в підвалі або коморою.

Рецепт 7. Консервування полуниці. Варення з білим шоколадом

Інгредієнти

  • свіжовичавлений сік четвертинки лимона;
  • кг полуниці;
  • 200 г не пористого білого шоколаду;
  • 50 г ванільного цукру;
  • пакетик желфикса;
  • кг цукру-піску.

Спосіб приготування

1. Переберіть ягоди полуниці, зачистите їх від хвостиків і листочків. Викладіть полуницю в друшляк і промийте під струменем холодної води. Перекладіть полуницю в емальовану миску і засипте її цукром і желфиксом. Залиште полуницю на три години, щоб вона пустила сік.

2. Обережно перемішайте солодку масу і поставте миску на повільний вогонь. Доведіть масу до кипіння і зніміть піну.

3. Не допускаючи інтенсивного кипіння, зніміть варення з вогню і повністю остудіть. На наступний день поставте миску з варенням на вогонь і варити з моменту закипання хвилин 20. Незадовго до закінчення варіння додайте поламаний шматочками білий шоколад і свіжовичавлений сік лимона.

4. Вимиту скляну тару стерилізуйте і висушіть. Гаряче варення розлийте по банках, щільно закрийте пластмасовими кришками, остудіть і приберіть на зберігання в холодильник.

Рецепт 8. Консервування полуниці. Конфітюр

Інгредієнти

  • кілограм цукру;
  • 80 мл лікеру;
  • півкілограма цукру;
  • лимон.

Спосіб приготування

1. Помийте полуницю, видаліть хвостики і поріжте ягоди дрібненькими шматочками.

2. Гострим ножем зніміть з лимона цедру і нарізати її тонкими смужками. Вичавіть з лимона сік.

3. Полуницю перекладіть в каструлю, додайте цукор і смужки цедри. Влийте свіжовичавлений сік лимона і акуратно перемішайте.

4. Поставте каструлю з полуницею на повільний вогонь і доведіть все до кипіння. Варіть, постійно перемішуючи, хвилини три.

5. Влийте в полуничну суміш лікер.

6. Скляну тару вимийте і прополощіть. Стерилізуйте банки в розігрітій духовці або над парою. Розлийте гарячий конфітюр з сухим банкам і відразу закатайте. Повністю остудіть заготівлю і відправте банки в підвал або комору.

Рецепт 9. Консервування полуниці. Перетерта полуниця з цукром на зиму

Інгредієнти

  • полуниця – півкілограма;
  • цукор – 500 р.

Спосіб приготування

1. Скляну тару заздалегідь ретельно вимийте, стерилізуйте і висушіть.

2. Полуницю перекладіть в глибоку чашку, залийте водою, щоб частинки бруду і пісок осіли на дно.

3. Зачистите полуницю від плодоніжок. Відміряйте необхідну кількість цукру.

4. Ягоди пюрируйте за допомогою заглибного блендера. Якщо у вас немає блендера, можете зробити це звичайною толкушкой для картоплі.

5. Всипте в полуничне пюре цукор, залишивши грам сто для заповнення банок. Перемішуйте пюре з цукром до повного розчинення останнього.

6. Отриману масу розкладіть по підготовленій стерильної тарі. Зверху засипте цукром пюре доверху, щоб перетерта полуниця не скисла або не запліснявіла. Укупорьте банки кришками і відправте їх на зберігання в холодильник або льох.

Консервування полуниці – поради та хитрості

  • Ви можете заморозити полуницю. Для цього помийте ягоди, зачистіть від плодоніжок, висушіть і викладіть в контейнер, щоб вона зберегла форму. Помістіть його в морозилку.
  • Для консервації беріть тільки свіжі ягоди, які були зірвані кілька годин тому.
  • У компот з полуницею можете додати інші ягоди або шматочки фруктів.
  • Лимонну кислоту можна замінити свіжовичавленим соком лимона.

Читайте також