Від військового до власника СТО: як сміливість і грант кардинально змінили життя рівнянина

Складно досягти успіху в улюбленій справі не вийшовши із зони комфорту. Особливо це стосується бізнесу, адже у цій сфері потрібно йти в ногу з технологіями та запитами ринку. Щоб побудувати успішну справу, потрібно наважитись на зміни та ризикнути. Рівнянин Олексій Сніцаренко – яскравий приклад того, як кардинально можна змінити своє життя.

Служив він ще з 2009-го року, у 2017-2019-му роках Олексій був у відрядженнях в АТО, воював за незалежність України. У 2019-му звільнився і наважився створив бізнес з нуляПісля десяти років військової служби він розпочав власну справу - відкрив станцію технічного обслуговування автомобілів AutoDiagnostics.Rivne.

Журналістам «Рівне Медіа» він розповів, що зі служби пішов через недостатнє фінансове забезпечення і потребам сім’ї, але поставив собі ціль і досяг її.

«У мене був вибір: чи йти в ІТ, чи автомайстерня, але потім собі подумав, що то не моє – працювати на когось, тому вирішив спробувати себе у сфері ремонту авто, почав працювати з дрібного, - пригадує Олексій. - Починав із маленького гаражика, потихеньку, маленькими кроками йшов до розширення. Завжди є попит на ремонт автомобілів. За військовою освітою я зв’язківець, інженерно-технічна освіта у мене є, відповідно навики, які я отримав раніше, їх я і застосовую тут».

Учасник бойових дій Олексій Сніцаренко у 2019 році отримав одноразову допомогу по безробіттю і вклав всі ці кошти у організацію підприємницької діяльності.

«Я покинув свою стабільну мильну бульбашку і я лишився зовсім без грошей. Я звільнявся і не отримав ніякої вихідної допомоги. Я пішов відразу у центр зайнятості, отримав суму по безробіттю, я ці гроші відразу використав на покупку першого обладнання, яке у мене було. Все, що я мав отримувати рік для свого забезпечення, я все відразу забрав і все вклав у невідомість. Я не знав, чи все піде, - пригадує колишній військовий. - Досвіду з цією сферою я не мав. Технічну роботу я виконував різку, але я просто ризикнув».

Олексій ризикнув і в нього вийшло створити справу, яка приносила йому прибуток, певну стабільність та забезпечує двох людей робочими місцями. Та на заваді всім планам стало повномасштабне вторгнення. З 25-го лютого 2022-го року Олексій мобілізувався, але СТО працювало

«З початку повномасштабного вторгнення був конкретний спад. На це місце, де ми зараз, ми переїхали 24 січня – за місяць до повномасштабного. За місяць, який ми тут попрацювали, вкладали сюди кошти, інвестиції різні, купили базовий набір інструментів для механіка, почали працювати. Перший місяць у нас був хороший, оскільки ми розширили нашу сферу послуг. До цього ми займались лише автоелектрикою, а механічні роботи не брали. Через те, що був запит від клієнтів щоб робити ще й механіку, ми розширились: переїхали у три бокси, зробили базові умови. Перший місяць був хороший. Як «стукнула» велика війна, відповідно, я на наступний день мобілізувався. Партнер, який у мене був, за певними обставинами відмовився і все лягло на мої плечі. Було дуже важко. Усі накопичення, які в мене були і приходили за те, що я був мобілізований, мені доводилося віддавати у бізнес, щоб він хоч якось працював, щоб люди, які до мене прийшли на роботу, щоб вони просто могли працювати, - розповідає Олексій Сніцаренко. - Потік клієнтів був у основному з тих, хто їхав за кордон: їм треба було все швидко, максимально мобільно».

Пошкодження складів постачальників автозапчастин по всій країні вплинуло і на бізнес Олексія.

«Після того, як були пошкоджені склади постачальникам, була велика недостача запчастин. Це створило великі проблеми по всіх сервісах. Хлопці «ліпили» що мали. Ближче до листопада ситуація стала кращою, постачальники відновили роботу, ми від них дуже залежимо. Поки не налагодилась лінійка постачання – не було просто чим працювати, а якість тих запчастин, яка була у наявності, не давала того рівня послуг, на які ми орієнтуємось. Дешеві запчастини довго «не ходять», - додає власник СТО.

Третього вересня 2023-го року Олексій демобілізувався за сімейними обставинами і взявся розширювати бізнес. Для цього він скористався програмою «Грант для ветеранів», яка реалізовується в рамках урядового проєкту єРобота. Отримані кошти підприємець використав для придбання мультимарочного діагностичного комплексу - пристрою для діагностики автомобілів різних марок, який забезпечує зчитування та аналіз даних з різних систем автомобіля, таких як двигун, трансмісія, електроніка та інші. Сума гранту, який отримав бізнесмен, становила 250 тисяч гривень.

«Стосовно гранту: процедура доволі нескладна. Подав заявку, для цього треба написати бізнес-план відповідно до вимог, процедура детально описана. Першопочатково я хотів грант взяти на мільйон гривень, як для учасників бойових дій, але там є вимога, що треба взяти на роботу учасників бойових дій. На даний час це практично нереальна вимога через те, що переважна більшість УБД знову служать, а ті, хто не служать – самозайняті особи або працюють в інших сферах. Якби вимога була інша, то взяв би більше грошей, купив би більше обладнання і відповідно взяв би більше людей на роботу, просто не військових. Хоча мені ту заявку схвалили, я відмовився від гранту на мільйон, бо за два місяці не знайшов людину, а це мав бути військовий. Через півтора місяці мені схвалили менший грант і я його отримав», - розповів Олексій Сніцаренко.

Він додає, що люди, які отримують грант, повинні чітко розуміти, на що вони їх витратять:

«Отримати гроші не проблема, а от використати за цільовим призначенням, так щоб вони могли справді заробляти гроші і допомогти розвитку бізнесу… Для початків розраховувати лише на грант, я думаю, не варто. Сума насправді не така велика, 250 тисяч, а для нинішніх умов у нашій країні, це взагалі небагато. Для початківця треба ще вкладення. Бо грант доведеться повертати. Там є нюанс, що ми повинні повернути цю суму гранту за два чи три роки податками. Тобто, цю суму коштів, яку ми зараз взяли, повернемо податками. Якщо ви берете грант і не повертаєте податками, вам доведеться повернути те, що ви купуєте. Все прописане в умовах. Потрібно усвідомлювати повний спектр відповідальності за ці кошти. Так само з найманими працівниками. Це умова, що вони повинні працювати два роки».

Нині на СТО  працює Олексій та ще два робітники, а обладнання, яке придбали за грантові кошти, відмінно показує себе у роботі.

«Це обладнання дуже добре показує себе у роботі, дуже спростило нам виконання запитів від клієнтів. Я у самому бізнес-плані розраховував, що я буду купувати саме таке обладнання. Це була моя ціль дуже давно, оскільки покупка досить недешева, вона вимагає багато капіталовкладень плюс щорічної підтримки», - розповідає Олексій.

Постійними клієнтами Олексія є військові та волонтери. Переважну більшість послуг для них СТО надає безкоштовно.

«Військові ремонтують і особисті автомобілі, і автомобілі, які потрібні для роботи. Буває, на них немає фінансування, тоді ми стараємось все зробити своїми силами. Така собі благодійність. Були різні ситуації: було, що хлопцям дуже швидко потрібно зробити машину і відправити, бо їм треба їхати у відрядження, а були нечисті на руку, які лагодили свої машини на продаж. Ми їх вираховували, вони просто паскудять репутацію інших людей, звертаються і до інших СТО. Після таких випадків просимо документи, що це машина військової частини, нам потрібне підтвердження. Просто хлопців, яким дійсно треба, таких видно, - акцентує Олексій. - Вони мовчки платять гроші і нічого не кажуть, бо вони знають, що їм треба, але це видно по людині, що вона військова, що служить, це видно по вигляду, по стану. У мене багато досвіду спілкування із військовими і можу відрізнити людину, яка бачила війну від людини, яка служить десь тут на заході».

За допомогою звертаються і волонтери, особливо, коли потрібно зробити чіп-тюнінг.

«До нас переважно звертаються для того, щоби зробити чіп-тюнінг, коли є проблеми зі старими машинами. Так як у нас є програмісти, вони роблять це все військовим безкоштовно. Відповідно, ми вже цим обладнанням (купленим за грант, - авт.) зробили більше 10-ти машин військовим безкоштовно. Середня вартість послуги для звичайного клієнта від 150 до 300 доларів. Те, що раніше я не міг зробити і направляв їх до інших, зараз я роблю це без проблем. У мене був схожий прилад, але китайський і не такий якісний, не підходило до багатьох марок автомобілів і обмежувало дуже сильно наші можливості. За рахунок нового обладнання ми по благодійності зробили мінімум на півтори тисячі доларів. Так само більшість побратимів, з якими я спілкуюсь, вони у мене всі й обслуговуються. Вони знають, що я у цій сфері був ще після першого звільнення, знають, що я роблю свою роботу якісно», - розповідає власник СТО.

Шлях до успішної автомайстерні був нелегким. Олексій визнає, що для цього доводилось жертвувати часом із сім’єю, дозвіллям і відпустками. Пригадує, що за чотири роки був у відпустці лише 3 дні – саме перед повномасштабним вторгненням.

«Я думав про те, як мені зробити так, щоб моя сім’я жила краще. Все чого я досяг – завдяки тому, що у мене знайшлась сміливість звільнитись, ризикнути і чогось добитись. І велика дяка батькам, які допомогли мені купити той перший гаражик, з якого усе почалось», - пригадує Олексій.

Як і кожен з нас, Олексій мріє про перемогу, а після неї і про реформи військової справи, зокрема, а також про зведення власної будівлі СТО та й просто - мирне небо над головою.

Наслідувати приклад Олексія може кожен. Урядовий проект «єРобота» передбачає надання українцям грантів для започаткування бізнесу, розвитку підприємництва та навчання. Він спрямований на активізацію підприємницької діяльності та стимулювання створення робочих місць. Проект включає 6 грантових програм, зокрема, ветерани зможуть отримати:

  • мікрогранти для створення власного бізнесу;
  • гранти для розвитку переробного підприємства;
  • державне фінансування закладки саду;
  • кошти для розвитку тепличного господарства;
  • грант на реалізацію стартапу, у тому числі в сфері ІТ;
  • кошти на навчання ІТ-спеціальностям. 

Отримати гранти можуть як підприємці-початківці, так і люди, що вже мають досвід у бізнесі. Подача заявки на грант здійснюється через Портал Дія.

*Створено за фінансової підтримки Європейського союзу. Зміст є відповідальністю редакції «Рівне Медіа» та не обов'язково відображає позицію Європейського Союзу.

Читайте також