Вилучили 800 кг бурштину: на Рівненщині блокували контрабанду "сонячного каміння" до Туреччини

На Рівненщині CБУ блокувала масштабну контрабанду бурштину до однієї з азійських країн. Вилучено 800 кг бурштину на 4 млн грн: прокуратурою перекрито незаконний канал постачання до Туреччини виробів із сонячного каменю.

Працівники Рівненської прокуратури та СБУ провели 4 санкціоновані обшуки, під час яких знайденно та вилучено нелегальне "сонячне каміння". 

Зокрема, слідчі дії проведено у 2 виробничих приміщеннях в місті Сарни, де діяли цехи з обробки незаконно отриманого бурштину-сирцю, а також в одному із закладів громадського харчування в м. Рівне та вдома в одного з фігурантів справи, який є громадянином іншої держави.

У ході обшуків виявлено та вилучено бурштин-сирець та вироби з нього загальною вагою 800 кг. На «чорному ринку» його орієнтовна вартість – близько 4 мільйонів гривень. Також вилучено 31 одиницю обладнання для обробки бурштину, комп'ютерну техніку, грошові кошти в сумі 2,3 тис євро та 17 тис грн чорнову бухгалтерію та первинні документи з ознаками підроблення, які використовувалися для легалізації походження виробів із незаконно видобутого сонячного каменю.

За версією слідства двоє іноземців та троє громадян України налагодили канал збуту виробів із бурштину до Туреччини.Співробітники СБ України задокументували, що ювелірні вироби з підробленими товарно-супровідними документами вивозили з країни через міжнародні пункти пропуску в аеропортах «Бориспіль» та «Львів».

Вирішується питання про накладення арешту на вилучене майно та призначення відповідних гемологічних експертиз.
Слідчі дії тривають.

Читайте також