Водойма стала бурою через стоки: у Костополі водоканал розірвав договір із місцевою "бійнею"

У Костопільській громаді на початку цього року з'явилися у спільнотах відео, на якому у місцеву річку стікає вода бурого кольору. У мережі забили на сполох і звинувачували місцеве підприємство. 

Днями у Костопільській міській раді офіційно відреагували на дану ситуацію. 

Як зазначили на сайті міськради, з приводу проблеми забруднення місцевого меліоративного каналу зібрали робочу групу. До цього залучили представників громадськості, власників підприємства (так званої "бійні"), очільника місцевої поліції та керівництво міської ради.

Причетність місцевого підприємства до цього інциденту у міськраді не відкидають. Під час засідання учасники дійшли висновку, що потрібно провести заміри стічних вод в різних місцях. Це дозволить встановити чи немає наразі перевищення граничних норм забруднення.

До слова, після інциденту договір між підприємством і КП «Костопільводоканал» було розірвано. Та власники хочуть і укласти цей договір знову, аби безперешкодно провадити свою діяльність на території громади.

"Підприємство є одним із найбільших в Україні в своїй галузі. Це потужне джерело наповнення бюджету. Тому ми не можемо залишатися осторонь проблем, які перешкоджають розвитку бізнесу в громаді. Разом з тим, ми не можемо бути байдужими до звернень мешканців та стану довкілля", - зазначив в.о. міського голови Давид Дідух.

Попри плани на перевірку води, журналістам "Рівне Медіа" стало відомо, що у лютому 2023 року фахівці екоінспекції Поліського округу вже перевіряли річку Замчисько на забрудення. На сторінці екослужби було оприлюднено результати лабораторних досліджень.

Зокрема, фахівці провели огляд водойми та виявили воду світло-червоного забарвлення та характерний запах. Було взято проби води та у ході досліджень встановлено перевищення встановлених норм. Зокрема, у пробі води біля мосту в районі Переменка перевищено встановлені нормативи гранично-допустимих концентрацій:

  • по азоту амонійному – в 18,91 раза,
  • по біохімічному споживанню кисню (БСК5) – в 28,86 раза,
  • по завислим речовинам – в 19,2 раза,  
  • по хімічному споживанню кисню (ХСК) – в 3,8 раза.

 

Читайте також