Як формуються тарифи на газопостачання для рівнян?

Чи задумувались Ви коли-небудь над тим, як формується ціна на газопостачання та чому збільшуються тарифи. Журналісти «РівнеМедіа» розкажуть про те, що впливає на формування ціни на газопостачання.

Напевно, кожен чув термін «газовий ринок». Виходячи з цього, газ – товар. Так-от, як на будь-якому ринку ціна встановлюється в залежності від ціни на транспортування і закупівельної вартості. Якщо говорити про газ, то останні декілька років Україна зрівнялася у газових правах із Європою. Це стало можливим відповідно до приєднання до європейських мереж постачання газу та прийняття правил конкурентного ринку, які виписані в Директивах Європейської комісії «Третій енергетичний пакет». Прив’язаність до валюти тепер впливатиме на ціну, а в Україні вона євро постійно підвищується.



Це означає, що ми купуємо газ на європейському ринку,а його ціна виявилася значно нижчою, ніж та, що її роками пропонувала нам Росія. Отож, оптова ціна природного газу для України становить 4 942 гривні за 1000 кубометрів. Вона включає в себе прогнозну ціну на німецькому газовому торговому майданчику (хаб NCG), а також вартість транспортування газу від NCG до західного кордону України через Німеччину, Чехію та Словаччину.

За цією ж ціною НАК «Нафтогаз України» продає газ обласним постачальникам (облгазам). Але ж після цього йде «накрутка» в ціні, адже треба його ще й доставити до споживачів. Саме тому до цієї ціни додаються витрати на доставку газу внутрішніми трубопроводами, обслуговування лічильників та формування платіжок і ПДВ. В результаті цього граничний рівень роздрібних цін на природний газ становить 6 879 гривень за 1000 кубометрів. Відповідно за 1 кубометр газу рівняни повинні викласти 6,879 грн. В цю суму входить:

- ціна газу як товару за імпортним паритетом;
- тариф на транспортування;
- тариф на розподіл;
- торгова націнка роздрібного постачальника;
- ПДВ.

Відкриття ринку для інших постачальників газу (європейських компаній) дало змогу потіснити традиційних постачальників – російський «Газпром». Іншими словами, рішення Уряду про прив’язку ціни на газ до ціни в Європейському союзі, створює конкуренцію в Україні та запроваджує правила, які в ЄС уже призвели до формування прозорого ринку та зниження цін на паливо.

Олеся БОРОВЕЦЬ