Як і чим підвищити імунітет восени – ефективні методи

Ілюстративне фото

У різні пори року, наприклад, восени, організму особливо потрібна підтримка. Але перш ніж приймати будь-який засіб, фармакологічний або народний, важливо звернутися до лікаря імунолога чи терапевта. Швидше за все лікар призначить здати імунограму – аналіз, який показує здатність організму протистояти вірусам прямо зараз.

Медичні препарати

У період пандемії та гострих респіраторних інфекцій препарати для підняття імунітету набули небувалої популярності, проте їх ефективність не доведена офіційною медициною. В основному імуностимулюючі речовини здатні лише на короткий час підняти захисну реакцію організму за рахунок стимуляції окремих типів клітин, але результат буде нетривалим і може призвести до серйозних побічних ефектів.

Підняти або знизити імунітет здатні лише спеціалізовані медичні препарати (імуномодулятори та імунодепресанти), які застосовуються при серйозних порушеннях в організмі та видаються тільки за рецептом.

Будьте обережні з вживанням будь-яких ліків та не займайтеся самолікуванням. Медичні препарати для імунітету можна приймати тільки за рекомендацією лікаря.

Пробіотики та пребіотики

Для підвищення імунітету зовсім не обов’язково приймати таблетки, достатньо налагодити правильне харчування та додати до раціону корисних речовин, адже близько 70% імунної системи знаходиться у шлунково-кишковому тракті.

Пробіотики (мікроорганізми, активні бактерії) вважаються найкращими підсилювачами імунітету. Вони допомагають зміцнити «бар’єрну» функцію слизової оболонки кишечника, зменшуючи ймовірність попадання кишкових бактерій у кровотік.

Пребіотики – компоненти їжі, які не перетравлюються, але використовуються мікрофлорою для нормальної роботи та підтримання життєдіяльності. Найпопулярніший пребіотик – клітковина. Але крім нього є полісахариди, багатоатомні спирти, деякі жирні кислоти.

Наситити організм пребіотиками найпростіше з їжі, харчуючись повноцінно та правильно. Вони містяться в молочній продукції, овочах, фруктах, бобових та необроблених злаках та крупах. Також є аптечні добавки, але перед застосуванням бажано проконсультуватися з сімейним лікарем.

Антиоксиданти

Стійкість до інфекцій можна підвищити, забезпечивши організм антиоксидантами:

  • Глутатіон виробляється організмом і міститься в деяких овочах (спаржа, авокадо, шпинат, яблука), у сардині, яєчному жовтку, часнику, молоці та м’ясі.
  • Вітаміни забезпечують красу та здоров’я нашому тілу, і в темі імунітету відіграють одну з важливих ролей. Для зміцнення організму приймайте: вітамін С (солодкий перець, цитрусові, чорна смородина, всі види хрестоцвітих, ківі), вітамін Е (олії, авокадо, горіхи), вітамін D (риба та риб’ячий жир, креветки, яєчний жовток, вершкове масло), В6 та В12 (броколі, сухофрукти, кисломолочні та морепродукти).
  • В-каротин має антиоксидантні властивості, підвищує фізичну активність та сприяє швидкій нормалізації сну (морква, курага, гарбуз, петрушка, помідори).
  • Мінеральні солі необхідні для правильного виконання багатьох біологічних функцій, пов’язаних з ефективністю імунної системи. Селен і цинк (риба та м’ясо, пшениця, бобові, морські водорості), залізо (яловичина, печінка, яйця, сочевиця, морепродукти) та мідь (міститься в печінці, грибах, мигдалі) – всі ці елементи відповідають за підвищення імунітету на клітинному рівні, які розпізнають та знешкоджують чужорідні та небезпечні агенти.
  • Амінокислоти (глютамін та аргінін) – це «паливо» для лейкоцитів, які незамінні в процесах синтезу білків та виробленні гормонів. При прийомі аргініну у правильних дозах підвищується гормон росту, покращується мозкова діяльність та налагоджується робота нервової системи. Продукти, багаті на амінокислоти, – це: м’ясо, яйця, бобові, рис, молочні продукти, горіхи.

Натуральні чаї

Гарною профілактикою ГРВІ взимку, та й будь-якої пори року, можуть стати народні способи зміцнення імунітету. Наприклад, чаї з шипшини, календули, чебрецю, обліпихи, малини, ехінацеї. Ці рослини мають дивовижні якості: протизапальну, відхаркувальну, дезінфікуючу та протипаразитарну дію. А якщо в чашку ароматного чаю додати ще й ложку меду з імбиром – ви отримаєте додаткову порцію корисних речовин.

Інгаляції ефірними оліями

Хорошою стимуляцією імунітету є інгаляції з краплею ефірної олії. Для стимуляції імунітету використовують: кминову, кедрову, лимонну, жасминову, кипарисову та масло обліпихи.

Крім інгаляцій, додавайте олії в аромолампу та обкурюйте приміщення. Можна навіть помити підлогу, додавши пару крапель ефірної олії у відро з теплою водою. Однак, перед застосуванням будь-яких олій потрібно переконатися, чи немає у вас алергії на них. Для цього можна зробити алергопробу, помазавши нею невелику ділянку на згині ліктя. Прислухайтеся до себе, якщо запах викликає неприємні відчуття або почервоніння на шкірі, краще відмовтеся від її використання.

Здоровий спосіб життя – найкращий спосіб підвищити імунітет

Найкращий спосіб зміцнити імунну систему – вести здоровий спосіб життя. Швидко підвищити імунітет неможливо, це щоденна робота і догляд за собою. Кожна частина тіла функціонує найкраще, коли вона захищена від зовнішніх впливів та підтримується стратегіями здорового способу життя. Отже, щоб бути здоровим:

  • Відмовтеся від куріння, адже навіть пасивне вдихання нікотину згубно впливає на здоров’я. Обмежте споживання алкоголю, оскільки він порушує синтез імуноглобуліну та сприяє поступовому ослабленню захисних сил організму.
  • Ходіть у сауну, лазню, хаммам, якщо немає протипоказань. Помірно високі температури стимулюють потовиділення, очищають дихальні шляхи та активізують кровотік.
  • Робіть зарядку, займайтеся йогою, ходіть у спортзал, танцюйте. Фізична активність захищає від стресу, допомагає організму виводити токсини, що накопичилися, і сприяє виробленню серотоніну, гормону гарного настрою.
  • Пройдіть курс лімфодренажного масажу (за відсутності протипоказань). Він добре знижує стрес і активізує кровотік.
  • Більше гуляйте на свіжому повітрі, навіть узимку та восени. Сонячний вітамін D необхідний формування міцного імунітету.
  • Почніть гартуватися. Краще пробувати в теплу пору року вранці обливати стопи прохолодною водою, а вже з другого тижня все тіло.
  • Висипайтеся. Оптимальний режим сну для людини 6-8 годин. Його порушення призводить до безсоння, і захисні функції організму виходять із ладу.
  • Скажіть «ні» стресу. Зайві переживання згубно впливають на організм та призводять до гормональних збоїв. Якщо ви відчуваєте, що самотужки вам не впоратися, і негативні думки атакують, зверніться до психолога, на Покупоні можна вибрати хорошого фахівця зі знижками до 90%.