Як інфікувалась коронавірусом медпрацівниця з Демидівщини?

Сьогодні під час щоденного брифінгу головний санітарний лікар області Роман Сафонов прокоментував інформацію щодо епідеміологічного розслідування інфікування коронавірусом жінки з Демидівщини.

Згідно даних, наданих на одному із брифінгу у РОДА, жінка проживає у Дубні і заразилась коронавірусом у побутових умовах.

Однак ця інформація не повна і під час сьогоднішнього брифінгу мешканці Рівненщини вказали, що жінка живе у селі Вовковиї і працює медиком у Дубні. Нібито, інфікувалась вона не в побуті, а на роботі.

Роман Сафонов зазначив, що не завжди можна давати однозначні відповіді в окремих ситуаціях.

"Епідеміологічні ланцюги складно вибудувати за двох умов: або не знають хто джерело, а хто захворілий, або коли цих джерел більше одного. В тому випадку жінка мала контакти і за межами роботи. По-перше, встановлено, що вона послуговувалась громадським транспортом, в якому була хвора людина. По-друге, пацієнтка, яка перебувала у реанімаційному відділенні, також була хворою. ПЛР-дослідження не підтвердили наявність вірусу у цієї хворої. Але епідрозслідування – це питання не одного дня. Коли почали більш глибоко розслідувати, то виявилось, що у цієї людини були хворі "домашні" з одного боку, а ІФА-тестування показало, що вона перехворіла. Тобто, вона могла стати причиною зараження цієї медичної працівниці. Наразі це епідеміологічне розслідування продовжується", - пояснив пан Сафонов.

Читайте також