Як не мерзнути в осінньо-зимовий період і який одяг краще обирати

Ви помічали, що морозний, але сонячний день зі скрипучим білим снігом відчувається не таким холодним і дискомфортним, як буває при плюсовій температурі наприкінці листопада, коли пробирає "до кісток" ? В чому ж причина? 

Наше відчуття погоди залежить від різних комбінацій температури, вологості повітря та швидкості вітру. Саме від них залежить, що ми будемо відчувати. Про це пише Український гідрометеорологічний центр.

У сухому повітрі при штилі, температури у +2 градуси вище нуля будуть здаватися теплішими, ніж +10 градусів у вологому повітрі, зі штормовими вітрами!

На що звертати увагу? 

Вітер. Чим швидше рухається повітря, тим швидше ми втрачаємо тепло тіла, тому нам стає холодніше. Від вітряної погоди рятує одяг, що мінімізує обмін теплом із зовнішнім середовищем, тобто "недихаючі" вітростійкі тканини. Бо, навіть, у теплих флісових речах, що пропускають повітря, ставатиме дуже холодно за вітряної погоди, в той час, як при слабкому морозі в безвітряний сонячний день, цей одяг комфортно зігріватиме.

Вологість. Чим більша вологість, тим більше наше відчуття температури, тим більше вона "проникає під шкіру". При вологості більше 95%, звичайний нуль на термометрі може відчуватись як 10° морозу, а може і як 10 тепла..

Справа в тім, що це залежить, знову ж таки від вітру!

ВОЛОГО і ВІТРЯНО. Якщо холодне повітря містить часточки вологи, то при високій швидкості вітру, ми відчуваємо на собі ці "часточки", які колюче зіштовхуються зі шкірою, і ми замерзаємо, відчуваючи зябкість! Таке явище часто спостерігається взимку біля озер та морів. Вихід: одягнутись, максимально прикривши шкіру, навіть обличчя та рук.

ВОЛОГО і ШТИЛЬ. Тим не менше за відсутності вітру, вологе повітря нам видається теплішим і комфортнішим. Ви ж помічали, як комфортно у туманну безвітряну погоду?

СУХО. Але, наспраді, взимку саме сухе повітря має бути холоднішим, бо воно сприяє випаровуванню і таким чином охолоджує шкіру. Безпосередній ефект цього явища полягає в тому, що при однаковій температурі чим сухіше повітря, тим холодніше воно нам здається. В Україні морозні суховії бувають доволі рідко, але для порівняння, така погода є, наприклад, на південному полюсі...і тут в нагоді будуть три шари одягу: термо, фліс та утеплений вітростійкий верхній одяг, тобто типовий гірський комплект.

Читайте також: "Морози, що шибки замерзають": мешканці Рівненщини забувають, що таке сувора зима.

Читайте також