Як виникає смак сухих вин: секрет танінів

Знавці винного світу напевно стикалися з поняттям «танінного профілю». Це відчуття сухості й стягнутості, що виникає в роті під час споживання міцних вин. Це ще не все, що варто знати про таніни. Органічні сполуки також можна відшукати в повсякденних ласощах, таких як чай або темний шоколад. Наприклад, якщо замовляти сухе вино онлайн за посиланням: https://goodwine.com.ua/ua/vino.html/f/sweet-sukhe — на термін можна натрапити в описі до товару.

Що таке таніни

Таніни — поліфеноли, які містяться в шкірці винограду, стеблах і листі. Вони також накопичуються в корі дерев. Органічні сполуки вважають природними антиоксидантами. Саме слово з’явилося дуже давно — воно пов’язане з дубленням шкіри тварин.

На смак таніни — в’язкі, трохи кислуваті. Гіркий смак, який з’являється в процесі споживання міцного чорного чаю або перекушування темним шоколадом, пояснюється наявністю в складі дубильних речовин. Саме вони створюють відчуття сухості в роті.

Зв’язок між танінами та головними болями

Інколи після споживання міцних сухих вин з’являється дискомфорт у скронях. Це тому, що таніни розщеплюють певні ферменти в організмі, відправляючи серотонін у мозок та провокуючи неприємні відчуття. Причина головного болю також ховається в підвищеному вмісті алкоголю та високій концентрації залишкового цукру. Тому, якщо хочете добре почуватися вранці, краще зупинитися на сухих винах.

Рейтинг вин із найвищим вмістом танінів

Високий танінний профіль — характеристика повнотілих червоних сухих вин. Вони проходять тривалу мацерацію, тобто замочування шкірки та кісточок у виноградному соку. Технологія визначає колір і структуру вина, включно з рівнем танінів. Органічні сполуки також з’являються на стадії бродіння, коли дріжджі перетворюють цукор на спирт. Червоні сухі вина з найвищим вмістом танінів:

  • санджовезе;
  • неббіоло;
  • шираз;
  • каберне совіньйон;
  • мерло.

Вина з низьким вмістом танінів

За статистикою, білі вина містять меншу концентрацію органічних сполук. Якщо шукаєте варіанти для легкого потягування, зупиніться на сухих позиціях:

  • рислінг;
  • піно нуар;
  • темпранільйо;
  • гренаш.

Як таніни впливають на вино

Таніни пов’язані зі смаком, структурою, якістю, міцністю. Правильна концентрація надає баланс. Наприклад, таніни можуть пом’якшити кислий посмак і зменшити спиртовий шлейф. Збалансоване червоне сухе вино матиме однакові показники поліфенолів, кислотності та алкоголю.

Що стосується текстури, таніни можуть бути шовковистими та вершковими або терпкими та гіркими. Що вища їхня концентрація, то краще зберігається вино. Саме тому білі вина зазвичай п’ють відразу після виготовлення, а червоні витримують у дубових бочках, перш ніж відправити на розлив.

Читайте також