Які документи слід перевіряти при покупці вживаного авто?

Фото - відкриті джерела

Український ринок б/в автомобілів переживає бум продажів. За 2020 р. українці придбали понад 350 тис. вживаних машин, тоді як нових ТЗ було продано всього 85 тис. Експерти пояснюють таку популярність авто з пробігом бурхливим розвитком торговельної, логістичної сфер. Для подібних цілей покупцям просто шкода використовувати нові автомобілі.

Не відстає від поточних трендів Рівне. Жителі міста активно купують вживані машини марок Volkswagen, Renault, Ford. По показнику продаж авто Рівне займає передові позиції серед українських обласних центрів. При виборі автомобілів рівенчани використовують зазвичай авторитетні сервіси, наприклад, OLX. Більшість автолюбителів усвідомлює, що перед покупкою варто просити продавця пройти ТО. Але далеко не всі знають, які папери слід перевіряти перед придбанням ТЗ з пробігом.

Типи продавців б/в автомобілів

Найнадійніше купувати вживані машини у рядових громадян. Такі транспортні засоби зазвичай мають хороший стан і недорого коштують. Власники мають всі необхідні документи по авто. Хоча все ж перед покупкою варто оглянути салон, звірити VIN-код на кузові та у техпаспорті.

Часто на онлайн-сервісах можна знайти пропозиції від так званих перекупів. Останні купують авто різних марок у технічно незадовільному стані, після чого виконують ремонт ТЗ. Далі перекупи продають відреставровану машину. При співробітництві із такими продавцями слід враховувати, що запропоноване авто:

  • може бути після аварії;
  • не завжди добросовісно ремонтується;
  • може знаходитися на обліку чи під кредитною заставою.

В цьому випадку необхідна детальна перевірка документації по запропонованому транспортному засобу.

Які папери слід перевіряти?

Важливо уважно переглянути такі документи:

  • технічний паспорт на автомобіль;
  • свідоцтво про реєстрацію машини;
  • паспорт власника авто.

Якщо на документах присутні нечіткі написи, стерті символи, такий ТЗ краще не купувати.

Що ще варто перевірити?

Додатково слід оцінити стан салону, кузова. Також необхідно перевірити:

  • двигун – під час роботи не повинні чутися скрипи, стуки;
  • коробку передач – тут варто враховувати, що «механіка» більш надійна, ніж «автомат»;
  • пробіг – варіанти із показником понад 100 тис. км повинні пройти капремонт.

Повнопривідні моделі слід перевіряти на СТО – ведучі осі тестуються за допомогою спеціальних стендів. Якісні машини можна вибрати на olx.ua.

Читайте також