Які обряди сьогодні повинні робити молоді дівчата?

фото ілюстративне

Іменини сьогодні святкують: Евтропій, Тигрій, Тихон, Михайло, Петро, Павло

У церкві 29 червня вшановували пам'ять святого Тихона, який жив на острові Кіпр у місті Амафунт. Батьки виховували свого сина в благочесті й любові до Бога, навчали читання Священного писання. У ранньому віці Тихон відкрив у собі дар творити чудеса. Одного разу батько доручив Тихону продати хліб, але той роздав його всім людям безкоштовно, чим розгнівав батька. При цьому Тихон процитував Священне писання і сказав: "Дающий Богу сторицею прийме". Так і сталося: батько Тихона подивився в сховище, яке до цього було зовсім порожнім. З подивом він виявив, що сховище заповнено хлібом. Через деякий час Тихона взяли в церковний клір, де він став читцем. Після цього єпископ Мемнон посвятив Тихона в сан диякона. Коли Мемном помер, його місце зайняв Тихон, який продовжував боротися з проявом язичництва на Кіпрі, знищував капища і проповідував християнство. Прославився милосердям і добротою.

Свято називали Тихоном Тихим. Кажуть, що в цей день птиці затихають, і нічого сіяти вже не можна. Починає цвісти звіробій. У народі існувало вірування, що якраз зараз закінчується молоде літо, починається зріле. Казали: "На Тихона і сонце тихіше йде, і птиці в цей день не співають, крім солов'я і зозулі". Відомо, що саме 29 червня можна було збирати лікарські трави - зілля, приготовані на їхній основі, будуть дуже дієвими.

На Тихона, 29 червня, дівчатам належало прополоти грядки. Але не просто так, а за допомогою спеціального обряду. Так, опівночі непорочні молоді дівчата повністю роздягалися і оббігали грядки своїх городів, що, згідно з прикметами, допомагало захистити посіви від хвороб і шкідників.

Дуже часто в день Тихона, 29 червня, влаштовували так звані толоки - бенкети для працівників, яких спеціально запрошували для роботи в полях. Працівників пригощали вином і смачною їжею. Часом застілля 29 червня тривало до самого вечора, переходячи в пісні, танці, ігри. Зазвичай толоки влаштовували для того щоб допомогти біднякам - за свою роботу вони могли отримати гідну нагороду.

29 червня прийнято було молитися Тихону і просити його подарувати багатий урожай. Також вважали, що молитва Тихону допоможе стримати зубний біль.

Народні прикмети цього дня:

Чим менше краплі дощу, тим довше він буде йти

Ясний Чумацький шлях — до сонячної погоди

Бульбашки на воді — до сильного дощу

Вікна "плачуть" (на них осідає роса) — до дощу

Якщо ворони сідають дзьобами в одну сторону — до сильного вітру

На день Тихона все затихає

Якщо в цей день гній вивезти, то можна вважати це прикметою того, що буде врожай хороший

Історичні події цього дня:

1174 — Полтава вперше згадана в Іпатіївському літописі, під назвою Лтава. Назва Полтава з'явилася в 1430 році.

1613 — у Лондоні під час вистави за п'єсою Вільяма Шекспіра «Генріх VIII» загорівся і згорів дотла театр «Глобус».

1644 — в битві при Кропреді-Брідж армія англійських роялістів на чолі з Карлом I розгромила парламентські війська.

1945 — СРСР та Чехословацька республіка підписали договір, за яким Закарпаття, що перебувало під юрисдикцією Чехословаччини, приєднано до УРСР.

1949 — у Південній Африці почала діяти політика апартеїду — набрав чинності закон, що забороняв расово змішані шлюби.

29 червня народились:

1900 — Антуан де Сент-Екзюпері, французький письменник та авіатор.

1921 — Рейнгард Мон, німецький підприємець, творець світової медіа-імперії «Bertelsmann».

1936 — Кузнєцов Юрій, мокшанський письменник, літ. критик, журналіст, майстер літературної пародії.

1936 — Габріадзе Резо Леванович, грузинський кіносценарист та кінорежисер, а також письменник, драматург, дизайнер, художник, скульптор.

1939 — Гресь Віктор Степанович, український режисер, сценарист, актор, відомого за фільмами «Чорна курка, або Підземні жителі» та «Нові пригоди янки при дворі короля Артура»; батько українського художника-графіка, тележурналіста, сценариста Марка Греся та українського режисера Ганни Гресь

1947 — Михайло Іллєнко, український кінорежисер, автор фільмів «Фучжоу» та «ТойХтоПройшовКрізьВогонь».

Цього дня померли:

1174 — володимиро-суздальський князь Андрій Боголюбський (син Юрія Долгорукого й онук Володимира Мономаха) був убитий боярами-змовниками.

1779 — Антон Рафаэль Менгс, найбільший німецький живописець епохи класицизму.

1855 — Дельфіна де Жирарден, відома французька письменниця; дочка письменниці Софії Ге, дружина журналіста і видавця Еміля Жирардена.

1889 — Чехов Микола Павлович, художник, піаніст і скрипаль, старший брат письменника Антона Павловича Чехова.

1895 — Томас Генрі Гакслі, британський природознавець, зоолог.

1937 — Ахметелі Сандро Васильович, грузинський режисер, один з засновників грузинського театру. Жертва сталінського терору.

1940 — Пауль Клее, швейцарсько-німецький художник. Учасник гурту «Синій вершник» (Blaue Reiter), викладав у славетному «Баухаусі» (Bauhaus).

2014 — Дімаров Анатолій Андрійович (92), український письменник (*1922)

Матеріал підготовлений РІВНЕМЕДІА з відкритих джерел

Читайте також