Яких нововведень у ЗНО чекати абітурієнтам Рівненщини?

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

5 лютого розпочинається реєстрація на основну сесію зовнішнього незалежного оцінювання. Абітурієнти з Рівненщини можуть скласти тестування із 11 предметів. Цьогоріч в області майже 8 тисяч випускників, до того ж, учні ВПУ та коледжів також складатимуть ЗНО, відтак, очікують близько 13 тисяч учасників тестування. При реєстрації варто звернути увагу на те, що може бути переклад іноземною мовою, якщо в школі викладають цю мову. Фотокартки, які відправляють у ЛРЦОЯО, повинні відповідати реальному віку дитини.

Випускники шкіл, студенти ВПУ та коледжів повинні реєструватися на проходження ЗНО у своєму закладі освіти. Щодо випускників минулих років, то вони можуть зареєструватися в Рівненському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти (вул. Чорновола) або ж у місцях, де є доступ до мережі Інтернет.

«Якщо дитина має захворювання і потребує додаткових умов для проходження зовнішнього незалежного оцінювання, то УЦОЯО та ЛРЦОЯО забезпечують  додаткові умови. Для дітей із вадами опорно-рухового апарату ми підбираємо пункти тестування із пандусом, пункти тестування, де можна на інвалідному візку проїхати, є відповідні туалетна кімната. Для дітей із вадами слуху дозволяється мати слуховий апарат, якщо людина зовсім не чує і володіє мовою жестів, то в класі буде працювати сурдоперекладач. Для дітей із вадами зору є кілька варіантів: додаткове освітлення, використання лупи, як механічного апарату, тестовий зошит шрифтом «16» або ж тестовий зошит, написаний шрифтом Брайля. Зошит 16 шрифтом і шрифтом Брайля може бути забезпечений тільки під час додаткової сесії. Цьогоріч шрифтом Брайля будуть зошити із української мови та літератури, математика, історія України та біологія», - розповіла директорка Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк.

Якщо ЛРЦОЯО не може забезпечити потрібних умов для дитини із певними вадами, вона звільняється від складання ЗНО. До 30 квітня 2019 року зареєстровані учасники зможуть завантажити зі своїх інформаційних сторінок запрошення-перепустки, де буде зазначено час і місце проведення тестувань.

Основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання почнеться 21 травня тестуванням з математики і завершиться 13 червня тестуванням з хімії. Тестування з української мови і літератури відбудеться 23 травня, з іспанської, німецької, французької мов — 27 травня, з англійської мови — 28 травня, з фізики — 30 травня, з історії України — 4 червня, з біології — 6 червня, з географії — 11 червня.

Інформацію про результати основної сесії зовнішнього незалежного оцінювання з усіх навчальних предметів буде розміщено на інформаційних сторінках учасників тестування до 25 червня 2019 року в три етапи: з математики, української мови і літератури та фізики — до 14 червня, з іноземних мов та біології — до 20 червня, з історії України, географії, хімії — до 25 червня.

До слова, правила прийому до вищих навчальних закладів будуть опубліковані до 5 лютого, тобто, до початку реєстрації на ЗНО.  

Читайте також